Agrotehnica în plantaţiile de zmeură

1Comentariu
Agrotehnica în plantaţiile de zmeură
În funcţie de finalitatea culturii de zmeură se alege şi metoda de plantare.

Dintre sistemele de conudcere se menţionează cultura în benzi cu spalieri şi cultura pe araci.

Cultura în benzi cu spalieri

La acest sistem, drajonii se plantează în rigole la 2,4-2,5 m între rânduri şi 0,3-0,5m pe rând. În următorii doi ani, prin drajonare, tulpinile se îndesesc şi rândul ia aspect unui gard fructifer cu lăţmea de 0,35-0,4m. La soiurile de zmeur cu tulpini potrivit de lungi (1,3-1,5m) care se autosusţin, se foloseşte spalierul cu cuplu de sârme duble prinse pe stâlpi la acelaşi nivel cu ajutorul distanţierelor. Sârmele se introduc prin orificiile din capetele distanşierelor.

La soiurile cu tulpini lungi de 1,6-2,5m şi cu vârfurile arcuite, trebuie folosit spalierul cu două cupluri de sârme paralele. Primul cuplu de sârme fixează la înălţimea de 60cm, iar al doilea cu 50-60cm mai sus. Stâlpii spalierului cu două cupluri de sârme trebuie să aibe lungimea de 2,4m, din care 60cm reprezintă porţiunea ce se introduce în pământ. Distanţele dintre stâlpi pe rând sunt de 10-12 m.

Cultura pe araci

Se practică numai pe suprafeţe mici. Distanţa între rânduri 1,2m şi 0,5m pe rând. Din punct de vedere al cerinţelor zmeurului faţă de lumină, al luptei conra bolilor şi dăunătorilor şi al producţiei de frunze, cultura sub forma de tufă este recomandată. Faptul că necesită o forţă de muncă manuală excesivă, şi că lucrările de întreţinere şi combatere nu se pot mecaniza în suficientă măsură, acest tip de conducere poate fi folosit în micile gospodării.

Ilie Boboescu1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor