Agud spune: primăriile trebuie să combată pesta!

De Andreea Pintea
6Comentarii
Agud spune: primăriile trebuie să combată pesta!
Direcția Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Arad a transmis o serie de precizări și justificări cu privire pesta porcină.

ARAD. La mai bine de două săptămâni de la izbucnirea focarelor de pestă porcină africană în județul Arad, directorul D.S.V.S.A. Arad, dr. Viorel Agud, a transmis un comunicat de presă prin care face precizări cu privire la combaterea pestei.

Cine-i responsabil?

„Responsabilitatea, în cazul neutralizării alternative a teritoriului, prin identificarea și punerea la dispoziție a terenurilor pentru incinerare/îngropare, revine consiliilor locale și primăriilor (județene, municipale și orășenești). Consiliile locale și primăriile sunt parteneri operaționali în răspunsul la focarele de boală, ca unități locale de sprijin. Ele joacă un rol cheie în întărirea și implementarea strategiilor de control al bolii și sunt implicate în accesul rapid la resursele locale. Această responsabilitate este prevăzută, clar, atât în Planul de Contingență al României pentru pesta porcină africană, cât și în Manualul Operațional pentru intervenția în focarele de pestă porcină africană”, spune Agud. Astfel Agud răspunde acuzelor ce i s-au adus cum că nu ar fi luat măsurile necesare pentru amenajarea gropilor de incinerare a leșurilor de animale bolnave.

Pesta, la nivel global

În ceea ce privește extinderea pestei porcine africane, dr. Viorel Agud a transmis: „Numărul focarelor de PPA înregistrează o creștere accentuată la nivel global, nu numai în România. Studiile științifice realizate de către specialiștii în domeniu indică sezonalitatea și populația de mistreți numeroasă, care reprezintă vectorul principal de răspândire a virusului, ca fiind factori determinanți pentru creșterea numărului de focare de pestă porcină africană. Condițiile climatice din această perioadă, în România, sunt extrem de favorabile (temperatură și umiditate) pentru înmulțirea și răspândirea virusului. Omul este unul din vectorii principali de transmitere a acestei boli, la fel și animalele și păsările necrofage, fapt ce explică apariția bolii în diferite localități din județ. Măsurile intreprinse de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor și celelalte instituții implicate sunt prompte, în conformitate cu prevederile legislației în domeniu, europeană și cea națională”.

În cunoștință de cauză

Referitor la decizia de sacrificare a poricinelor, Agud punctează: „Fermele și crescătorii de porci, operatorii din industria cărnii, asociațiile de vânători, medicii veterinari de liberă practică au avut și informațiile necesare și instrucțiunile de combatere a pestei porcine africane la timp, așa încât, deciziile pe care le-au luat în privința măsurilor de sacrificare, prevenire și combatere a răspândirii virusului au fost în deplină cunoștință de cauză”.

Campanie la nivel național

În final, directorul D.S.V.S.A. Arad subliniază că la nivel național a existat „o intensă campanie de informare publică referitoare la efectele și combaterea răspândirii acestui virus”.

Taguri: , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor