Ajutoare de deces de aproape 16 milioane de lei

De Diana Dutu
1Comentariu
Ajutoare de deces de aproape 16 milioane de lei
© Ajutor pentru înmormântare
Casa Judeţeană de Pensii Arad a plătit, anul trecut, 5.296 de ajutoare de deces în valoare totală de 15.931.193 de lei.

Începând din 6 ianuarie 2018, cuantumul ajutorului de deces a crescut de la 3.131 de lei la 4.162 de lei pentru pensionari şi persoane asigurate. „Ajutorul de deces se achită în termen de trei zile lucrătoare de către Casa Judeţeană de Pensii Arad, în cazul decesului asiguratului, cu condiţia ca asiguratul să fi avut domiciliul în judeţul Arad, precum şi pentru un membru de familie al unei persoane asigurate – în cazul în care membrul de familie al persoanei decedate are domiciliu în judeţul Arad, iar persoana pentru care se solicită ajutorul de deces nu a fost asigurată” – spune Mihaela Vasil, director al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Arad.

Dacă în cazul pensionarilor şi persoanelor asigurate, se acordă un ajutor de deces de 4.162 de lei, în cazul decesului unor membri de familie, valoarea ajutorului se înjumătăţeşte: 2.081 de lei.

Anul trecut, CJP Arad a plătit 15.931.193 de lei pentru 5.296 de ajutoare de deces.

Dacă în ceea ce priveşte statutul de pensionar lucrurile sunt clare, să vedem cine are calitatea de „persoană asigurată”. Sunt mai multe situaţii: *persoana care a desfăşurat/desfăşoară activitate pe bază de contract individual de muncă; *a fost/este funcţionar public; *persoana care a realizat/realizează venituri asimilate salariilor pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale potrivit Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare; *persoana care a realizat/realizează venituri din activităţi independente, pentru care se datorează contribuţie de asigurări sociale, conform prevederilor codului fiscal.

Cererile pentru obţinerea ajutorului de deces, precum şi modelele de adeverinţe emise de angajatori, care atestă calitatea de asigurat, se regăsesc pe site-ul www.cjpensiiarad.ro1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor