Ajutor de la APIA în sectorul lactatelor

De Diana Dutu
Ajutor de la APIA în sectorul lactatelor
© Bani pentru producătorii de lapte
Este vorba de un ajutor excepțional cu caracter temporar acordat fermierilor din sectorul laptelui și produselor lactate.

De la începutul acestei săptămâni până pe 6 iunie, producătorii care nu au depus cereri la Centrul Judeţean APIA în prima perioadă de depunere și care îndeplinesc condițiile de eligibilitate, pot depune cereri pentru ajutorul excepțional destinat fermierilor din sectorul laptelui și produselor lactate. Acest ajutor se acordă pe baza HG 367/2016 de modificare a HG 160/16 martie 2016 pentru distribuirea sumei stabilite în anexa la Regulamentul (UE) 1.853/2015 al Comisiei de acordare a unor ajutoare excepționale cu caracter temporar fermierilor din sectorul creșterii animalelor.

Condiţii

Pentru a beneficia de ajutorul financiar producătorii de lapte de vacă trebuie să îndeplinescă cumulativ următoarele condiții: *sunt înscrişi în sistemul cotelor de lapte la APIA, prin Compartimentul de administrare a cotelor de lapte, ca producători cu cote de livrări pentru anul de cotă 2014-2015, și dețin cotă de livrări la data de 31 martie 2015; *sunt în activitate, au încheiat un contract pe o perioadă de minimum 6 luni, valabil la data depunerii solicitării, cu un prim – cumpărător, şi dețin cel puţin un document fiscal care să ateste livrarea laptelui, aferent contractului; *producţia de lapte livrată pe beneficiar este de minimum 5 tone lapte în anul de cotă 2014-2015.

Cuantum

Suma cuvenită fiecărui producător, în cazul ajutorului financiar, pentru cele două perioade de depunere, se calculează de către APIA conform cantității de lapte livrată în anul de cotă 2014-2015, astfel: *240 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte cuprinsă între 5 tone inclusiv şi 20 tone inclusiv; *12 euro/tonă pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 20 tone şi până la 200 tone inclusiv; *2.900 euro/beneficiar pentru producătorul care a livrat o cantitate de lapte mai mare de 200 tone.

Plafon

În situaţia în care beneficiarii nu utilizează în totalitate plafonul alocat pentru care au depus cereri, diferenţa se redistribuie în cadrul aceluiași sector, către aceiași beneficiari eligibili și cuantumul unitar alocat pe beneficiar/cantitate de producție realizată în perioada de referință, se recalculează în sensul creșterii acestuia, cu 10 zile lucrătoare înainte de efectuarea plății.

În situația în care plafonul din sectorul lapte se depășește, cuantumul unitar alocat pe beneficiar/cantitate de producție realizată în perioada de referință se recalculează în sensul diminuării acestuia cu un procent calculat de APIA până la limita sumei aprobate, cu 10 zile lucrătoare înainte de efectuarea plăţii.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !