Ajutor pentru crescătorii de animale

De Simona Drimbău
Crescătorii de porci, sprijiniţi financiar
Crescătorii de porci, sprijiniţi financiar
Beneficiarii trebuie să dețină suprafața de teren necesară investițiilor.

Crescătorii de animale pot să depună cererea pentru obținerea unui ajutor de stat acordat pentru susținerea crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție din ferme. Conform normelor în vigoare, ajutorul de stat se acordă pentru investiții în ferme de reproducție rasă pură ori bunici și ferme de reproducție hibrizi părinți.

Pot solicita acest sprijin persoanelor juridice, PFA, IF ori II care dețin exploatații autorizate, respectiv înregistrate sanitar-veterinar în care se desfășoară activități de reproducție și a căror capacitate de cazare este de minimum 400 de locuri de reproducție pe beneficiar ori care dețin exploatații autorizate sanitar-veterinar în care se desfășoară activități de creștere și îngrășare și a căror capacitate de cazare locuri porc gras se încadrează pentru construcția de ferme de reproducție ori se desfășoară activități de creștere, îngrășare, asociate în cooperative agricole de exploatare și gestionare a efectivelor de animale, în vederea înființării de ferme de reproducție hibrizi părinți, respectiv spații de cazare și dotări.

Cheltuieli eligibile

Printre cheltuielie eligibile se numără construcția locurilor de cazare, a spațiilor necesare pentru asigurarea măsurilor de biosecuritate și a spațiilor auxiliare necesare funcționării investiției, achiziționarea de utilaje și echipamente, respectiv echipamente pentru furajare și adăpare, mijloace speciale pentru transportul animalelor vii, microclimat, dotarea spaților tehnice privind măsurile de biosecuritate, depozitarea, evacuarea și tratarea dejecțiilor.

Eligibile sunt şi costurile cu serviciile, respectiv elaborare studii de fezabilitate, studii de mediu, proiecte de construcție, servicii de arhitectură, consultanță și autorizații. Ajutorul de stat pentru cheltuielile eligibile este de maximum 40% din cost.

Nivelul ajutorului poate fi majorat cu câte 20 de puncte procentuale din costul definit pentru tinerii fermieri, fermierii care s-au instalat în cei 5 ani anteriori datei de depunere a cererii de finanțare în Programul de susține a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducție, investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau cu alte constrângeri specifice dar şi investiții realizate de cooperativele crescătorilor de suine.

Intensitatea ajutorului de stat nu poate depăși 90 de puncte procentuale. Acest sprijin se derulează prin Direcția pentru Agricultură Județeană.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !