Al doilea val de disponibilizări

13Comentarii
Al doilea val de disponibilizări
ARAD – De astăzi încep la Inspectoratul Şcolar Judeţean consultările cu directorii de şcoli şi primarii

Anul şcolar viitor înseamnă 322 de posturi mai puţin pentru judeţul Arad. Jumătate din numărul de posturi redus deja în cursul acestui an şcolar. Acest al doilea val al reducerilor are un singur atuu cert: a fost anunţat din timp, înainte să înceapă mişcarea personalului didactic, înainte să fie anunţate posturile şi schemele de personal. Efectele imediate vor fi cu siguranţă de ordin social, cel puţin 300 de oameni vor rămâne fără loc de muncă şi s-ar putea ca o parte din elevii din mediul rural să fie nevoiţi să facă naveta pentru a merge la şcoală.

Strategia locală

La nivelul inspectoratului încep, de astăzi, consultările cu directorii de şcoli. Mirela Aldescu, inspector şcolar general la ISJ Arad (foto), a precizat „De această dată, reducerea va fi rezultatul unei analize clare a situaţiei în fiecare unitate de învăţământ. Timp de două săptămâni avem programate întâlniri cu fiecare director de şcoală care va trebui să prezinte situaţia clară a personalului din respectiva unitate. De asemenea ne interesează, acolo unde va fi cazul, dacă există posibilitatea de a transfera elevii la o altă unitate de învăţământ, şi mă refer aici la starea drumurilor, la asigurarea mijlocului de transport. Urmează apoi întâlnirea cu primarii pentru a discuta despre bugete, despre capacitatea primăriei de a acoperi cheltuielile legate de unităţile de învăţământ.” La finalul acestor discuţii se va decide dacă şi care şcoli vor fi închise, unde se vor face reducerile.

Criterii aplicate

Probabil, cel mai afectaţi vor fi cei din mediul rural, dar nu numai. Fiecare măsură anunţată de minister va duce la reducerea unui anumit număr de norme. Stabilirea obligaţiei de catedră pentru toţi directorii şi directorii adjuncţi la 6-12 ore/săptămână; renunţarea la reducerea normei didactice de predare cu 2 ore/săptămână, pentru personalul didactic cu gradul didactic I cu o vechime în învăţământ de peste 25 ani; majorarea efectivelor minime de elevi care permit dobândirea personalităţii juridice a unităţilor de învăţământ (de la 200 la 300); creşterea numărul elevilor în mediul urban obligatoriu la 30, pentru toate clasele de la începutul ciclurilor (I, V, IX). Câte posturi vor cădea după aplicarea acestor măsuri şi dacă se vor încadra în numărul solicitat de minister, vom şti probabil la sfârşitul acestei luni.

M.A.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor