ALBE ȘI NEGRE. Adaptaţi şcoala la copii şi nu invers!

De Daniel Scridon
4Comentarii
ALBE ȘI NEGRE. Adaptaţi şcoala la copii şi nu invers!
Mantaua de vreme rea a învăţământului românesc, Ecaterina Andronescu dă semne de oboseală. Nu-i de mirare, cei 70 de ani încep să-şi spună cuvântul. Înainte de a pleca spre Bruxelles pentru a urgenta, chipurile, implementarea unui proiect răsuflat din faşă – digitalizarea şcolilor şi liceelor româneşti – madam Educaţie ameninţă că vrea să modifice, pe ici, pe colo, legea.

Pornind de la Editura Didactică şi Pedagogică, unde sunt derapaje majore, câtă vreme manualul de engleză de clasa a 6-a nu a fost încă tipărit, şi continuând cu reducerea numărului de ore pentru elevi, dar introducerea orelor remediale. După model francez. Un fel de muncă patriotică, fără bani în plus la salariu că şi doamna Câți – a ţinut să sublinieze – făcea ore suplimentare pe vremea când preda la catedră.

În plus, a găsit „buba” învăţământului românesc: vacanţa de iarnă. Care e prea lungă. Şi sărmanii elevi uită materia stând acasă trei săptămâni. Astfel va creşte simţitor procentul de promovabilitate la evaluarea de clasa a 8-a. Aflat, acum, puţin peste 60%.

Ajunsă la al 4-lea mandat la Educaţie, madam Andronescu visează frumos: o tabletă inteligentă pe clasă şi încă una pentru fiecare elev. Poate chiar şi un laptop de profesor, dacă mai rămâne ceva mărunţiş. E drept, nu pentru toţi elevii. Doar pentru gimnaziu şi liceu. Că cei mici încă mai pot să se „digitalizeze” cu laptop-uri de …jucărie. Nu mai insistăm pe interzicerea meditaţiilor la elevii din clasele unde predau profesorii, la săpunul şi hârtia igienică de la şcolile cu WC-uri primitive în mocirla din fundul curţii ori la interzicerea strângerii de bani pentru fondurile clasei şi şcolii. Că vorbim despre SF-uri care l-ar face invidios până şi pe specialistul Alexandru Mironov.

Aceeaşi „Abramburica”, în 2009, pe vremea primului descălecat la şefia învăţământului, promitea înlocuirea programului „Cornul şi laptele” cu o masă caldă pe zi. Zece ani s-au dus, o generaţie de elevi practic, şi proiectul e tot la stadiul de … proiect. Citind din „puţul gândirii” d-nei Cati ne-am amintit de vorbele lui Robert Frost: „Educaţia este abilitatea de a asculta aproape orice, fără a te mânia şi fără a-ţi pierde încrederea”.

Bulversaţi, deopotrivă părinţi şi copii, trebuie să mergem mai departe, aşteptând zile mai bune. Motivaţi de gândurile unui om care a luptat pentru un viitor mai bun al Africii de Sud, Nelson Mandela. Care bine spunea: „Educaţia este cea mai puternică armă pe care o poţi folosi pentru a schimba lumea”. E drept, nu cu madam Andronescu „la butoane”…

„Educaţia trebuie să fie mai presus de orice”

Taguri:


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor