Albe şi negre. Doar la sport? De ce nu şi la desen şi muzică?

De Daniel Scridon
Albe şi negre. Doar la sport? De ce nu şi la desen şi muzică?
Pentru că au rezolvat toate problemele importante ale ţării şi bunăstarea românilor dă pe dinafară, un grup de parlamentari PSD s-au gândit să dinamiteze sistemul educaţional cu o iniţiativă legislativă aberantă.

Ei vor ca rezultatele evaluării elevilor la disciplinele din domeniul sportului să fie exprimate prin calificative „foarte bine”, „bine”, „suficient” şi „insuficient”, pentru toate formele de învățământ și nivel de studiu. Astfel, ar fi eliminat sistemul de notare de la 1 la 10, aplicat în prezent, la elevii din gimnaziu și liceu. Motivele invocate sunt de-a dreptul hilare, vorbindu-se despre discriminări, copii obezi sau supraponderali, care, chipurile, renunţă la orele de educaţie fizică şi sport prin metoda ce a devenit „sport naţional” în România: scutirea medicală. Din pricina „nenorociţilor” de profesori care îi notează după…aspectul fizic şi greutatea corporală.

Proiectul de modificare a Legii Educaţiei, depus în Camera Deputaţilor, ne aduce aminte de vorbele aforistului Victor Martin: „Trebuie să vă hotărâţi, vreţi legi proaste sau vreţi haos”. Iniţiatorii acestui proiect sunt fie căzuţi din Lună, fie au avut scutire medicală de la sport pe vremea când au fost şcolari, ori sunt „gemenii Abramburicăi”. Mantaua de vremea rea a învăţământului românesc, care nu cu mult timp în urmă a încercat să le dea lovitura de graţie profesorilor de educaţie fizică şi sport, prin scoaterea lor de la catedrele din ciclul primar. Valul de proteste şi grevele de avertisment au obligat-o să dea înapoi.

Ce nu conştientizează iniţiatorii acestui proiect este că dascălii notează educaţia fizică, componentă a educaţiei generale, şi nu abilităţile sportive ale elevului. Şi că, printr-o astfel de reglementare legislativă, nu fac decât să menţină ţara noastră pe ultimele locuri în Europa în privinţa adolescenţilor care practică o activitate fizică zilnică. Mergând pe raţionamentul parlamentarilor, acelaşi lucru ar trebui să se întâmple şi la disciplinele desen şi muzică. Pentru că nu toţi elevii au voce, ureche muzicală şi talent de a desena.

După manualul de sport, doar asta mai lipsea în educaţia românească: calificativele la disciplina educaţie fizică şi sport. „Nu poţi lăsa oameni care sunt analfabeţi ştiinţific să ia decizii cu privire la viitorul lumii. Aceasta este o reţetă pentru dezastru” – spunea astrofizicianul american Neil de Grasse Tyson. Din păcate, la noi, în România, totul e posibil…0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !