Albe şi negre. Letargia nu-ţi asigură drumul spre succes!

De Daniel Scridon
2Comentarii
Albe şi negre. Letargia nu-ţi asigură drumul spre succes!
Expresia „Eu pentru cine votez” a cetăţeanului turmentat din „O scrisoare pierdută” de IL Caragiale se potriveşte multor arădeni.

Care de patru mandate s-au obişnuit, complăcut şi – unii – săturat de primarul Gheorghe Falcă. Edil din 2004, când îl învingea, în două tururi de scrutin (56%-44%) pe ultimul primar de stânga al Aradului, regretatul Dorel Popa, cel care câştiga Primăria în 2000 pe listele PDSR. Aşa a intrat municipiul nostru în „era Falcă”. Iar victoriile actualului primar au fost atât de zdrobitoare, încât nu au lăsat loc de comentarii: 66% în 2008, unde practic nu a avut adversar; 13 000 de voturi peste Lia Ardelean – candidatul USL, în 2012 şi 20 de procente mai mult ca independentul Sebastian Bulumac, susţinut de PSD, în 2016.

Falcă a dominat scena politica arădeană (şi) pentru că a avut abilitatea de a aplica vorbele fostului prim-ministru al Regatului Unit în perioada celei de-al doilea Război Mondial, Winston Churchill: „A fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare. Iar apoi să poţi explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat”. Iar noi, arădenii, avem o listă consistentă de „realizări”: Cetatea, Mureşul navigabil, Complexul de Agrement din zona Cărămidărie, Stadionul UTA, Cazinoul etc.

Cu ceva mai mult de un an de zile înaintea unui nou scrutin local, Aradul politic e în letargie. Falcă aşteaptă europarlamentarele, în speranţa unui loc eligibil, lăsând însă uşa deschisă pentru o nouă candidatură la Primăria oraşului. Iar dacă nu va fi el, PNL-ul are pregătite cel puţin două variante: Bîlcea sau Bibarţ. E gata de luptă!

În schimb, opoziţia din Arad nu se (prea) mişcă. Pesediştii au aruncat, aşa, la tatonare, numele senatorului Fifor pentru această „bătălie”, useriştii visează cu ochii deschişi, dar nu au scos candidatul la înaintare, în timp ce udemeriştii se mulţumesc mereu cu scaunul de viceprimar al lui Levente Bognar. Iar timpul trece. În defavoarea lor. O confruntare cu Falcă sau urmaşul acestuia pentru scaunul de primar trebuie pregătită din timp pentru a avea sorţi de izbândă. Cu notorietate sau nu, candidaţii opoziţiei trebuie aduşi în faţa oamenilor. În stradă! Să aibă timp pentru a-şi expune proiectele pentru Arad. Şi, nicidecum, pentru a scoate în evidenţă eşecurile actualului primar. Pe care fiecare dintre noi le poate percepe cum consideră de cuviinţă.

În aşteptarea candidaturilor, arădenii ar face bine să ţină cont de spusele filozofului grec Aristotel: „Ori de câte ori suntem la îndoială, trebuie să alegem calea prin care greşim mai puţin”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor