Albe şi negre. Picăturile de ploaie, lacrimile arădenilor!

De Daniel Scridon
4Comentarii
Albe şi negre. Picăturile de ploaie, lacrimile arădenilor!
Un proverb galez spune: „Nu există fraudă mai mare decât o promisiune neonorată”. Cum altfel să priveşti ce se întâmplă, astăzi, pe Ştrandul Neptun. Odinioară, perla Aradului, mândria noastră!

Pe vremea când actualii decidenţi din fruntea oraşului nu ştiau (mai) nimic despre urbea în care se juca primul meci oficial de fotbal din România, în care s-a construit cea dintâi fabrică de automobile din ţară, Marta, dar şi locul unde era inaugurată prima linie ferată electrică din Estul Europei.

„Promisiunile sunt o cursă pentru proşti” – e un citat, pe cât de vechi, pe-atât de actual. Semnat de Baltasar Gracian, gânditorul şi prozatorul spaniol din perioada epocii de aur a barocului. Ne-am amintit de el, privind lacrimile din ochii arădenilor printre picăturile de ploaie din 1 mai. Ziua inaugurării oficiale a sezonului estival pe ştrand. Un singur bazin funcţional, multă mizerie, o imagine de şantier pe care o păstrăm în minte de mulţi ani. În 2016, edilul Falcă ne vorbea despre o locaţie care îşi va schimba radical înfăţişarea, cu un proiect de modernizare care să rivalizeze cu ştrandurile din Ungaria: „Proiectăm trei tobogane, pentru ca în anul 2017 ştrandul să arate la nivel occidental”. Timpul s-a scurs şi nimic nu s-a împlinit. În 2018, la jumătatea lunii iulie, viceprimarul Bibarţ oferea un nou termen pentru cele trei tobogane: 15 august. Evident, neonorat.

Acum, în pragul unui nou sezon estival, aceleaşi promisiuni, acelaşi ştrand transformat într-un şantier. Cruntă dezamăgire! Noroc că Dumnezeu a ţinut cu cei aflaţi vremelnic în fruntea oraşului. A dat raze de soare sub formă lichidă peste Arad – ploaie! Şi, astfel, puţini au fost arădenii care au trecut pragul Ştrandului Neptun. Unde – se grăbesc să ne anunţe cei de la Recons – tarifele de intrare au crescut, iarăşi, invers proporţional cu investiţiile mult promise. 22 de lei, preţul unui bilet de adult. Enorm pentru ceea ce (nu) ni se oferă!

Acest tablou trist ne aminteşte de vorbele lui Paulo Coelho, scriitorul brazilian cu cărţi traduse în 67 de limbi şi publicate în peste 150 de ţări: „Cei care promit ceva şi nu se ţin de cuvânt, se simt în final fără putere şi frustraţi. Acelaşi lucru e valabil pentru cei care cred orbeşte în promisiuni”. Şi plouă…. cu lacrimi ale arădenilor.

Taguri: , , ,


4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor