Alda scapă de închisoare, dar rămâne vinovat

De Alin Gherasim
2Comentarii
Alda scapă de închisoare, dar rămâne vinovat
Deși fostul director al APIA a scăpat de condamnarea la închisoare, judecătorii au stabilit că acesta este vinovat de conflict de interese.

Una caldă, alta rece pentru Gheorghe Alda, fostul director al APIA Arad. După ce, la finalul anului 2015, Judecătoria Arad l-a condamnat pe Alda la un an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese, fostul director al APIA a atacat sentința la Curtea de Apel Timișoara. Totul după ce inspectorii de la Agenția Națională de Integritate au stabilit că Alda se face vinovat de conflict de interese. Zilele trecute judecătorii din Banat au emis o nouă sentință în care pot fi identificate două aspecte: unul pozitiv pentru Gheorghe Alda, dar și unul negativ. Potrivit hotărârii dată de Curtea de Apel Timișoara, „admite apelul declarat de inculpatul Alda Gheorghe împotriva sentinţei penale nr. 2857/16.12.2015 pronunţată de Judecătoria Arad. Desfiinţează sentinţa penală atacată şi rejudecând cauza: dispune renunţarea la aplicarea pedepsei pentru inculpatul Alda Gheorghe pentru săvârşirea infracţiunii de conflict de interese”. Totuși, continuarea sentinței este foarte interesantă: „aplică inculpatului Alda Gheorghe un avertisment”. Așadar, fostul director al APIA Arad scapă de pedeapsa de un an de închisoare cu suspendare, dar și la Timișoara s-a decis că a fost incompatibil, chiar dacă pedeapsa i-a fost modificată din închisoare în avertisment. În sentința Curții de Apel se face referire la articolul 396 din Codul de Procedura Penal, articol ce spune că renunţarea la aplicarea pedepsei se pronunţă dacă instanţa constată, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că fapta există, constituie infracţiune şi a fost săvârşită de inculpat, dar numai în condiţiile articolului 80 din Codul penal. Iar acest articol 80 arată faptul că instanţa poate dispune renunţarea la aplicarea pedepsei dacă sunt întrunite următoarele condiţii: infracţiunea săvârşită prezintă o gravitate redusă, având în vedere natura şi întinderea urmărilor produse, mijloacele folosite, modul şi împrejurările în care a fost comisă, motivul şi scopul urmărit; în raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârşirii infracţiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecinţelor infracţiunii, precum şi de posibilităţile sale de îndreptare, instanţa apreciază că aplicarea unei pedepse ar fi inoportună din cauza consecinţelor pe care le-ar avea asupra persoanei acestuia. Așadar, Alda scapă de condamnare, dar rămâne cu titulatura de persoană aflată în conflict de interese.

Ce spune ANI

Inspectorii de la Integritate au sesizat procurorii cu privire la faptul că „la data de 17 martie 2010, Alda Gheorghe, în calitate de director coordonator al Centrului Județean APIA Arad, a semnat pentru aprobarea deciziei de acordare a plăților în cadrul schemelor de sprijin pe suprafață – campania 2009, decizie în urma căreia societatea (în cadrul căreia soția sa deține calitatea de asociat) a primit de la APIA Arad plăți în sumă de 210.078,16 Lei (49.805,16 euro). Totodată, în luna martie 2010 și decembrie 2012, Alda Gheorghe, în calitatea sa de director executiv APIA Arad, a intervenit în procesarea cererilor de plată ale firmei S.C. COM ABM S.R.L., prin aprobarea listelor de plată în anii de campanie 2009 și 2012”. Mai mult, inspectorii spun că Alda ar fi mințit în declarațiile de avere. „În declarația de avere aferentă anului fiscal 2010, Alda Gheorghe a declarat la <Capitolul VII – Venituri din alte surse> faptul că soția sa a obținut de la S.C. COM ABM S.R.L. venituri din dividende în sumă de 250.000 de lei, fapt neconform cu realitatea, întrucât aceasta obținuse de la societatea comercială, în anul fiscal 2010, venituri din dobânzi în sumă de 350.000 lei, rezultând faptul că Alda Gheorghe a declarat greșit atât sursa venitului obținut de către soția sa, cât și cuantumul acestuia. În declarația de avere aferentă anului fiscal 2012, Alda Gheorghe a declarat la <Capitolul VII – Venituri din alte surse>, faptul că soția sa a obținut de la S.C. COM ABM S.R.L. venituri din dividende în sumă de 100.000 lei și de la S.C. EUROCATAL S.R.L. venituri din dividende în sumă de 200.000 lei, fapt neconform cu realitatea, întrucât soția acestuia a obținut, în anul fiscal 2012, venituri din dividende doar de la S.C. EUROCATAL S.R.L. Astfel, au rezultat indicii privind săvârșirea de către acesta a infracțiunii de fals în declarații”, au mai spus cei de la ANI.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor