Alte 3 focare de gripă aviară în România

Alte 3 focare de gripă aviară în România
Virusul H5 a fost depistat la pasările domestice din localitatea tulceană Periprava, precum şi în satele Bumbăcari şi Dudescu, din judeţul Brăila. Autorităţile au instituit carantina în aceste zone.

Primele cazuri de gripă aviră au fost semnalate pe 7 octombrie anul curent, în localitatea Ceamurlia de Jos din judeţul Tulcea. Circulaţia a fost restricţionată, iar populaţia informată despre acest virus.

Autorităţile au instituit carantina şi au interzis vânătoarea în Delta Dunării şi în judeţele limitrofe focarului. Sute de păsări au fost sacrificate în numai două zile, iar mii de oameni vaccinaţi împotriva gripei. O săptămână mai târziu, laboratorul central veterinar britanic de la Wey Bridge a confirmat prezenţa virusului H5N1 înalt patogen la Ceamurlia de Jos.

După patru zile, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anunţat că acelaşi tip de virus a fost depistat şi confirmat şi în localitatea Maliuc, tot din judeţul Tulcea. Şi aici a fost instituită carantina, iar păsările au fost sacrificate. Pe 21 octombrie, autorităţile au anunţat că virusul H5 al gripei aviare a fost identificat şi în judeţul Vaslui, la un bâtlan mort găsit pe malul Prutului, în apropierea graniţei cu Republica Moldova. Analizele trimise în Marea Britanie, au confirmat iarăşi prezenţa virusului H5N.

La sfârşitul lui octombrie, după dezinfectarea localităţii Ceamurlia de Jos, au fost aduşi 144 de pui santinelă pentru a testa prezenţa virusului în zonă. Pentru că rezultatul testului a fost negativ şi puii santinelă erau sănătoşi, pe 11 noiembrie, s-a ridicat carantina.

Pe 13 noiembrie, ministrul Agriculturii a anunţat că odiseea gripei aviare continuă. 4 găini au fost depistate cu gripă aviară la Caraorman, Tulcea. 2.000 de păsări din 110 gospodării au fost sacrificate, iar proprietarii acestora au fost despăgubiţi. În urmă cu o saptămână, virusul H5 al gripei aviare a fost depistat la probele prelevate de la o pasăre domestică din comuna Cireşu din judeţul Brăila.