Am aflat de ce ambrozia crește frumos în Timișoara și Timiș. Avem o lege, dar nu este aplicată

De Bogdan Marta și Roxana Deaconescu
Am aflat de ce ambrozia crește frumos în Timișoara și Timiș. Avem o lege, dar nu este aplicată
© foto: cititor TION
Timișoara și multe alte localități din județul Timiș s-au umplut la început de toamnă de ambrozie, iar autoritățile locale și județene pasează vina de la una la alta. Cu legea într-o mână și normele de aplicare în cealaltă, reporterii tion.ro au aflat care este circuitul combaterii ambroziei în birocrația românească și de ce autoritățile par incompetente în lupta cu această plantă care cauzează suferință printre timișoreni și timișeni.

Că Timișoara și multe alte localități din județul Timiș s-au umplut de ambrozie nu mai este un secret pentru nimeni. Delăsarea este resimțită din plin de timișorenii alergici la ambrozie, unii dintre ei preferând să nici nu iasă din case în această perioadă. Ce nu era foarte clar până acum – mai ales că autoritățile au făcut ce au știut ele mai bine, adică au pasat vina între ele – este cine trebuie să intervină în astfel de situații. Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, a spus că „legea specială mă scoate din ecuație”, Călin Dobra, președintele CJ Timiș a cerut respectarea legii speciale de combatere a acestei plante, iar prefectul județului Timiș, Eva Andreaș a dat vina pe primari, pentru că nu comunică comisiei speciale care sunt terenurile pe care crește ambrozia.

Cu legea pentru combaterea ambroziei (62/2018) într-o mână și normele de aplicare în cealaltă, reporterii tion.ro au aflat cum ar trebui, în teorie, să se desfășoare lucrurile. Astfel, potrivit articolului 5 din legea menționată, cade în sarcina prefectului să constituie o comisie coordonată de Direcția Agricolă, din care mai fac parte câte un specialist de la Garda de Mediu, unul de la Direcția de Sănătate Publică și… autoritatea locală pe a cărei rază se vor face controalele, adică de la primărie.

Comisia respectivă a fost constituită de prefectul Eva Andreaș, dar nu prea funcționează. Iar aici intervin normele de aplicare și delăsarea autorităților locale, multe primării nedesemnând nici măcar un reprezentant în această comisie.

Astfel, conform normelor de aplicare a Legii 62/2018, „verificarea și identificarea terenurilor infestate cu buruiana ambrozia de pe raza teritorială a unităților administrativ-teritoriale se efectuează de către autoritățile administrației publice locale (primării – n.r.), prin consilierii agricoli angajați sau persoanele desemnate din cadrul acestora”.

După identificarea terenurilor infestate cu această buruiană, primăriile sunt cele care trebuie să întocmească un centralizator cu acestea, până în data de 25 mai a fiecărui an.

În urma verificărilor potrivit prevederilor alin. (1), autoritățile administrației publice locale întocmesc centralizatorul cu suprafețele de teren pe care s-a constatat existența buruienii ambrozia, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 1, denumit în continuare centralizator, cel târziu până la data de 25 mai a fiecărui an”, se arată în normele de aplicare.

La pasul următor, în baza acestui centralizator, primăriile transmit până în data de 5 iunie o somație către deținătorii de terenuri să le curețe.

Pe baza centralizatorului prevăzut la alin. (2), autoritățile administrației publice locale transmit o somație către toți proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole unde au fost identificate focare de infestare cu buruiana ambrozia, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2, cel târziu până la data de 5 iunie a fiecărui an”, se mai arată în normele de aplicare a Legii 62/2018.

Abia apoi, aceste somații se transmit comisiei constituite de prefect, care verifică dacă terenurile au fost curățate, iar dacă nu au fost, pot acorda amenzi ce ajung și la 20.000 de lei pentru persoanele juridice. În Timiș, în 2019, conform reprezentanților Direcției Agricole, doar într-un singur caz au fost respectați acești pași.

Întrebat ce măsuri a luat pentru combaterea acestei plante, primarul Nicolae Robu a declarat, pentru tion.ro, că Primăria Timișoara nu poate da amenzi decât pentru neîntreținerea terenurilor, ceea ce este perfect adevărat, așa cum am arătat mai sus.

„Nu poate da primăria, este o comisie pe legea ambroziei realizată pe lângă direcția agricolă sub jurisdicția prefecturii cu reprezentanți ai primăriilor. Nu am putut să dăm un reprezentant de la spații verzi, ci a trebuit să dăm pe cineva de la terenuri agricole. Are două componente: o secțiune pentru terenurile extravilane și una pentru cele intravilane. Poliția Locală a dat cel puțin 100 de amenzi pe lună pentru ambrozie, de fapt, dar nu putea să scrie pentru ambrozie, ci se încadrau acele terenuri la capitolul terenuri neîngrijite, pentru că erau pline de buruieni”, a spus Robu.

Totuși, atunci când discuția a ajuns la centralizatorul trimis comisiei mixte și somațiile date proprietarilor de terenuri, primarul a spus că nu știe dacă aceste au fost transmise.

„Nu știu detaliile astea, vă dați seama că nu știu. Și pentru terenurile private? O să verific, eu am dat dispoziții să se intervină pe terenuri care nu sunt ale noastre și să le imputăm proprietarilor costurilor aferente. Îmi scriu cetățenii și am văzut poză: către AEM și str. Orion”, a mai declarat Robu.

Conform reprezentanților Direcției Agricole, Primăria Timișoara nu a transmis nici un centralizator cu terenurile afectate de ambrozie, nici o listă cu somațiile trimise proprietarilor, fie ele persoane fizice, juridice sau instituții publice. La fel au procedat și majoritatea primăriilor din Timiș. Între timp, lanurile de ambrozie cresc liniștite în continuare…

Articole pe aceeași temă:

Operațiunea „Ambrozia”. Dobra: Există o lege și trebuie aplicată! Robu: Legea mă scoate din ecuație

Lan de ambrozie chiar în Gara de Nord din Timișoara. Amenda pentru CFR ar putea ajunge la 20.000 de lei, dar cine o aplică?

Poliția Locală și lupta cu ambrozia, „din dispoziția dlui primar și ca urmare a numeroaselor sesizări de la cetățeni”

Culmea ironiei! S-a găsit ambrozie și la sediul Agenției pentru Protecția Mediului Timiș0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !