Ameninţare: CET Arad îşi sistează activitatea pe 16 noiembrie!

De Adriana Barbu
29Comentarii
Ameninţare: CET Arad îşi sistează activitatea pe 16 noiembrie!
Sindicatul Termoelectrica Arad susţine că, dacă Primăria Arad şi CLM nu intervin, din 16 noiembrie arădenii nu vor mai avea căldură în apartamente.

Veşti extrem de proaste pentru arădeni şi zeci de acuze și scenarii sumbre. Printre ele, cea mai importantă şi gravă face referire la faptul că arădenii nu vor mai avea căldură în apartamente din 16 noiembrie dacă Consiliul Local Municipal Arad și Primăria Arad nu intervin de urgență. Toate aceste informaţii vin de la Sindicatul S.L.I. Termoelectrica Arad, reprezentat de comitetul de sindicat, care a trimis un comunicat de presă legat de situaţia în care se află municipiul.
Iată care sunt informațiile prezentate de sindicat în cadrul comunicatului de presă. „Prin prezenta atragem în modul cel mai serios atenția asupra consecințelor pe care le are pasivitatea domnului primar Gheorghe Falcă și a Consiliului Local al Municipiului Arad, în fața pericolului iminent de sistare totală a activității CET Arad, începând cu data de 16 noiembrie 2018, ora 15.00”.

Cum s-a ajuns în acestă situație dramatică la CET? Potrivit sindicaliștilor, „în ultima săptămână, conducerea CET Arad a trimis două adrese primarului Municipiului Arad, Consiliului Local al Municipiului Arad, prin care a notificat în modul cel mai serios faptul că această societate se află în pericolul iminent de a înceta activitatea, cu consecința imediată a imposibilității furnizării agentului termic consumatorilor de pe raza municipiului Arad. Astfel, au fost trimise adresele cu nr.5158/ 05.11.2018 și 5253/ 09.11.2018 prin care în principal s-a notificat faptul ca termenul limită până la care SC CET Arad își asumă alimentarea cu energie termică a SC CET Arad este determinat astfel: până în data de 07.11.2018 inclusiv, din cantitatea de 48.533 MWh gaz pusă la dispoziție de către furnizorul C-GAZ&Energy Distribuţie a fost consumată cantitatea de 21.446,441 MWh gaz, astfel încât, la un consum zilnic asemănător cu cel al ultimelor două zile, putem susține funcționarea CET Arad inclusiv în data de 16.11.2018. În situația în care până atunci nu se va identifica sursa financiară necesară completării diferenței dintre suma de 8.300.000 lei existentă deja în conturile CGAZ&Energy Distribuție și suma de 17.500.000 lei reprezentând contravaloarea necesarului de gaze care să asigure funcționarea integrală a lunii noiembrie 2018, după consumarea întregii cantități de 48.533 MWh gaz, furnizorul C-GAZ&Energy Distribuţie va sista alocarea pe platforma TRANSGAZ a cantităților necesare continuării funcționării, urmând ca instalațiile de cogenerare din componența SC CET Arad să fie oprite în momentul consumării întregii cantități de gaze gajate. În această situație, (…) vom notifica sistarea furnizării energiei termice către CET Arad pe motiv de lipsă combustibil. SC CET Arad SA nu a identificat nicio altă sursă financiară care să asigure prelungirea funcționării după data de 16.11.2018”.

Pe scurt, potrivit sindicaliștilor de la CET, arădenii vor avea parte de căldură în calorifere doar până la 16 noiembrie, pentru că nimeni după acea dată nu găsește peste 8 milioane de lei să-i plătească celor de la gaz, pentru ca aceștia să furnizeze gaz în continuare.

Alte probleme vechi

Alte probleme şi-au găsit, desigur, şi ele loc în comunicatul sindicaliştilor, cum ar fi faptul că, odată cu apariţia temperaturilor negative, instalaţiile tehnologice din componența SC CET Arad SA vor fi afectate datorită îngheţului, periclitându-se integritatea instalaţiilor şi posibilitatea de a mai putea fi utilizate fără reparaţii majore cu costuri mari” sau faptul că „datorită situaţiei financiare dificile, SC CET Arad SA nu are nici măcar posibilitatea să asigure în vreun fel protecţia termică a instalaţiilor tehnologice”.

Clienţi mari, afectaţi

Dar lucrurile nu se opresc aici, potrivit celor de la CET. Sindicalitşii susţin că nu doar persoanele fizice vor fi afectate, ci şi importante persoane juridice: „În momentul de faţă, (…) SC CET Arad SA are încheiate contracte de furnizare şi distribuţie a energiei electrice cu 11 clienţi captivi alimentaţi direct din barele centralei. Rezilierea contractelor ca urmare a sistării activităţii SC CET Arad SA ar genera o situaţie juridică conflictuală, neexistând vreo prevedere contractuală care să presupună rezilierea contractului pe motiv de sistare definitivă a activităţii SC CET Arad SA. Pe de altă parte, toţi aceşti consumatori pot fi alimentaţi cu energie electrică numai din reţeaua SC CET Arad, pe cale de consecinţă sistarea activităţii SC CET Arad SA presupune sistarea activităţii tuturor acestor consumatori industriali, aici incluzându-se şi supermarketurile Metro, Praktiker, Depozitul autorizat de colectare a deşeurilor precum şi Staţia de sortare deşeuri reciclabile”.

Blocaj la CET

La finalul comunicatului, sindicaliştii mai spun doar că „la data prezentei, desfăşurarea activităţii curente şi pregătirea în vederea furnizării energiei termice pentru populaţia Municipiului Arad, în sezonul de furnizare a căldurii 2018-2019, este blocată”.29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor