Amenzi mari pentru lipsa RCA si ITP

Amenzi mari pentru lipsa RCA  si ITP
Masinile a cãror inspectie tehnicã periodicã (ITP) sau asigurare de rãspundere civilã auto (RCA) a expirat de mai mult de 90 de zile, nu vor mai putea fi înmatriculate. Guvernul a adoptat în acest sens, sãptãmâna trecutã, o ordonantã de urgentã.

Potrivit acesteia, persoanele care sunt prinse în trafic cu un vehicul cãreia i s-a suspendat înmatricularea vor fi sanctionate cu o amndã cuprinsã între 3.000 si 5.000 RON (30.000.000 – 50.000.000 lei vechi). În prezent, amenzile sunt cuprinse între 1.000 si 2.000 RON în cazul în care nu existã asigurare si între 50 si 70 RON pentru lipsa inspectiei tehnice. Actul normativ va intra în vigoare la data de 1 aprilie 2006.

25% fãrã RCA

Pentru a se putea pune în vigoare aceastã ordonantã, societãtile de asigurare si cele care fac inspectia tehnicã vor pune la dispozitia Directiei de Înmatriculãri din Ministerul de Interne toate datele. Având în vedere cã în prezent 700.000 de proprietari de masini (din circa 4,5 milioane) nu si-au preschimbat certificatele de înmatriculare eliberate înainte de 2001 acestia vor avea la dispozitie 60 de zile sã o facã, dupã intrarea în vigoare a ordonantei.

Potrivit statisticilor, România este pe ultimele locuri în Europa în privinta gradului de asigurare obligatorie. Un sfert dintre proprietarii români de autovehicule nu încheie RCA, în timp ce în Europa doar 10% nu au RCA.

Pe de altã parte, ordonanta prevede introducerea unor mecanisme juridice destinate sã limiteze la maxim posibilitatea aplicãrii abuzive a sanctiunii suspendãrii înmatriculãrii, împotriva celor care, desi si-au îndeplinit obligatiile legale, nu figureazã în bazele de date comparate.

Dan Birta0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !