Amifranii pleacă la Grenoble

De Vasile Filip
Amifranii pleacă la Grenoble
© Pregătiţi pentru „întâlnirea” de la Grenoble
Trupa arădeană de teatru francofon va prezenta spectacolul „Un Etre Hors Pair”.

Astăzi, elevii trupei „Amifran” se vor „îmbarca” pentru a pleca la una din cele mai faimoase și prestigioase întâlniri ale teatrului tânăr francofon din Europa, cea de la Grenoble.

În acest an, trupa arădeană va prezenta spectacolul „Un Etre Hors Pair”, de Ioan Peter (traducerea în limba franceză și adaptarea piesei îi aparțin Lianei Didilescu Marechal).

Piesă captivantă…

O piesă de o profunzime intensă, un amestec discret de Cehov, Shakespeare, Beckett, Mihail Sebastian și Cervantes, ne determină pe fiecare dintre noi să găsim un răspuns la întrebarea „Tu ce ai face cu livada ta de vișini?”. Personajele bine conturate și interpretate de tinerii actori transpun în scenă stereotipul materialistului, al idealistului, al visătorului, al eternului îndrăgostit. Piesa captivează spectatorii în ciuda acelei stări specifice teatrului cehovian în care „nu se întâmplă nimic niciodată” sau a așteptării a ceva ce nu mai vine ca în faimoasa piesă a lui Beckett. Contrastul între frumusețea strălucitoare a înfloririi efemere și zbuciumul trist al sufletului uman în care se zbat iluzii şi incertitudini conferă dinamism piesei interpretate magistral de: Robert Batki, Cristina Pavel, Edward Horvath, Sara Codreanu, Valentin Sas, Valentin Maria, Andrei Maria. La reușita spectacolului contribuie și muzica (Al doilea Vals de Shostakovich), coregrafia și proiecțiile de lumină și culoare pe decorul din fundal.

După Matematică…

Trupa „Amifran” nu va părăsi însă Aradul până când doi dintre tinerii actori nu își vor susține azi proba la matematică din cadrul examenului național de evaluare. Aceștia ne-au declarat: „Această piesă mi-a deschis ochii referitor la ce se întâmplă cu adevărat în lumea în care trăim, fiecare dintre noi încercând să ne apărăm livada noastră” (Valentin Maria); „Fiecare om răspunde în mod indirect la întrebarea «Ce ai face cu livada dacă ar fi a ta?», prin modul său de viață. Această piesă m-a făcut să mă întreb cine sunt cu adevărat dar mai ales cine vreau să fiu în viitor” (Robert Batki).

A 16-a oară

După cum ne spunea prof. Florin Didilescu, preşedintele „Amifran”, „este vorba despre a 28-a ediţie a întâlnirilor teatrului tânăr european care reuneşte trupe din Anglia, Scoţia, Lituania, Belgia, Italia, Spania, Vietnam, Croaţia, Slovenia, Ungaria. Din România suntem singurii, iar prezenţa noastră la Grenoble este neîntreuptă din 2001”.

Şi la Lyon

După terminarea „întâlnirii” de la Grenoble (care va dura cam zece zile) trupa „Amifran” va susţine o reprezentaţie cu spectacolul „Un Etre Hors Pair” şi la Lyon, la invitaţia Consulatului General al României.

Taguri: , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !