Anchetă internă pentru…. „cazul de forţă majoră” de la spital

De Adriana Barbu
13Comentarii
Anchetă internă pentru…. „cazul de forţă majoră” de la spital
© FOTO: Cristi Cotuna
Nu se caută (încă) vinovaţii situaţiei de duminică de la Unitatea de Primire Urgenţe Arad. Zona a fost însă izolată până la remedierea problemei.

Totul e sub control la spital. Aşa ne asigură mai marii Consiliului Judeţean luni, după ce duminică la UPU ploua mai rău decât afară! Atât de rău încât s-a impus evacuarea bolnavilor cu paturi şi aparatură cu tot. A fost, spun reprezentanţii CJA, doar… un caz de forţă majoră. Mai exact, a plouat prea tare în Arad, aşa că a plouat şi în spital! E totul sub control acum la UPU, ne asigură vicepreşedintele Adrian Ţolea. Zona parţial inundată e pusă sub control. Va fi, ce-i drept, o anchetă internă, se va putea apela chiar la justiţie, dar probabil nu va fi cazul…

Iată şi comunicatul care încearcă să explice şocantele imagini de duminică de la Unitatea de Primire Urgenţe, comunicat în care se arată că a plouat şi înainte, la urgenţe, fapt ştiut şi sesizat de către CJA pe 14 iunie, dar firma care a executat lucrarea nu a catadicsit să răspundă. Noroc că acum nu se caută vinovaţii, ci se încearcă remedierea situaţiei.

Comunicat al CJA

Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad, regretă cele întâmplate la Unitatea Primiri-Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean, unde o zonă a secţiei respective a fost parţial inundată. „Este un incident regretabil, pe care putem să-l trecem în categoria «caz de forţă majoră». Aradul s-a confruntat şi se confruntă cu ploi abundente, fiind în prezent sub incidenţa de «Cod Galben». Din păcate, din cauza ploilor, a fost afectată secţia Unității Primiri-Urgenţe a Spitalului Judeţean. Practic, sistemul de scurgere nu a mai făcut faţă, iar apa s-a infiltrat până a ajuns să se inunde o zonă a UPU. Tendinţă de inundaţii a fost încă de la primele ploi abundente, de acum o săptămână, când a apărut o primă pată de umezeală. Conducerea Spitalului a făcut un referat către firma care a executat lucrarea şi l-a remis acesteia marţi, 14 iunie. Din păcate, fără un efect concret şi, astfel, s-a ajuns la situaţia de acum”, a declarat Adrian Ţolea, care a relatat şi măsurile de moment care au fost luate: „Am încercat să remediem cât mai repede situaţia, pentru a nu afecta actul medical, unul de maximă importanţă: urgenţele. În prezent, s-au luat primele măsuri, s-a izolat zona respectivă, iar activitatea se desfăşoară la capacitatea necesară”. Vicepreşedintele Consiliului Judeţean a mai precizat: „În acest moment, prioritatea noastră este să remediem situaţia, nu să căutăm vinovaţi. Dar, pentru a avea toate elementele necesare, este nevoie de un scurt istoric. Lucrarea a fost licitată în 2012, pentru proiectare şi execuţie, contractul s-a semnat în ianuarie 2013, firma este Amahouse, iar recepţia ei s-a făcut în toamna anului 2015. Pe tot parcursul lucrării nu s-au semnalat nereguli sau deficienţe majore. Implicit, comisia de recepţie, formată din 10 persoane, a considerat lucrarea calitativ bună. Consider că era greu de prevăzut că sistemul de scurgere va ceda, nefăcând faţă unei asemenea cantităţi record de precipitaţii. De altfel, lucrarea se află în garanţie. Vom demara o anchetă internă pentru a vedea cauzele exacte şi modalitatea de remediere a acestora. Cred că vom găsi o cale amiabilă de înţelegere cu firma care a executat lucrarea pentru a remedia acest neajuns. Dacă nu vom ajunge la un numitor comun, mai avem şi varianta justiţiei pentru că, repet, lucrarea se află în garanţie”, a completat Adrian Ţolea.

Comunicatul se încheie cu precizarea că „în prezent, s-au luat măsurile imediate – izolarea zonei, evacuarea apei, crearea unui flux de scurgere a precipitaţiilor – urmând ca în perioada următoare problema să se soluţioneze definitiv”.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor