Angajatorii, obligați să ia măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă în perioadele cu temperaturi extreme. Amenzile: între 1.500 și 2.500 de lei

De Ioana Costas
Angajatorii, obligați să ia măsuri pentru ameliorarea condițiilor de muncă în perioadele cu temperaturi extreme. Amenzile: între 1.500 și 2.500 de lei
© FOTO: FAN
Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atenționează angajatorii: se vor aplica amenzi între 1.500 lei şi 2.500 lei pentru nerespectarea condiţiilor de muncă în perioadele cu temperaturi crescute extreme.

Ca urmare a temperaturilor crescute înregistrate în ultimele zile, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Arad precizează faptul că „în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă”.

Astfel, potrivit reprezentaților ITM Arad, „pentru cei care lucrează în aer liber se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite. Pentru cei care lucrează în spaţii închise se va asigura ventilaţia la locurile de muncă”. De asemenea, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este necesar ca angajatorul să asigure câte 2-4 litri de apă minerală per persoană/schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri. Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus trebuie să știe că de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor vor hotărî reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru.

Măsurile menționate se impun a fi luate de către angajator în situaţia în care temperaturile ridicate extreme se menţin pe o perioadă de cel puţin două zile consecutiv. Temperaturi ridicate sunt considerate temperaturile de peste 37 grade Celsius sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80.

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se va asigura – de către angajator – examenul medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicațiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute, se va asigura primul ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate și se va trece, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicații privind munca la temperaturi extreme. Potrivit reprezentanților ITM Arad „constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea acestor prevederi, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !