Animalul de companie, un medicament împotriva stresului

De Aurelia Gabor
Animalul de companie, un medicament împotriva stresului
Noiembrie…ultima lună de toamnă…grea, mohorâtă, plină de cețuri și ploi, plumburie, cum ar spune Bacovia. Aducătoare de melancolii și tristeți, pâcla de afară te obligă să privești în interiorul tău, să descoperi bucurii și amintiri, dorul înăbușit după cei dragi, dispăruți.

O lună care-i redă memoriei noastre pe cei plecați, o lună în care învățăm că nimic nu e veșnic. Viața nu este perfectă. Ar fi plictisitoare. Acum este o perioadă în care petrecem mai mult timp în casă, cu pisica pe genunchi și câinele dormind liniștit la picioare. O iubire fără cuvinte, fără așteptări, sinceră și nemărginită ce vine ca un dar ceresc. Relaxare și deconectare, lăbuțe catifelate și boticuri reci ce aduc alinare atât sufletelor singure cât și familiilor cu copii, spun specialiștii. Iubirea pentru animale ne face mai frumoși. Psihologul american Leon Frankenstein spune: „Frumusețea nu vine doar din produse cosmetice, ci mai ales din suflet. Calmul, echilibrul și mulțumirea sunt mai eficiente împotriva ridurilor decât orice mască de frumusețe. Aceia care șed seara în fotoliu, mângâindu-și relaxat pisica, aceia care se întrec la fugă cu câinele pe ploaie sau ninsoare sunt mai puțin stresați, iar stres mai puțin înseamnă o piele sănătoasă. Pentru picioare nu există nimic mai bun decât plimbarea zilnică alături de câine. Pasul vioi pompează bucurie în suflet, dar mai ales sânge în vene și ajută la evitarea varicelor, trombozelor sau inflamațiilor. Unora dintre pacienții mei îmi vine să le prescriu un câine’’.

Un animal te pune la treabă, te scoate la aer, te ajută să scapi de surplusul de greutate, este cel mai bun medicament împotriva stresului și a necazurilor, adevărat pansament pentru suflet. Copii ce cresc animale de companie învață să-și asume responsabilități, dobândesc încredere în propriile forțe, conștiința datoriei și stabilitatea psihică sunt mult mai pronunțate, iar rezultatele școlare sunt net superioare. Ei învață disciplina, respectul, iubirea, spun specialiștii. Pentru cei care nu au chef să privească natura cu potopul ei de ploi abătut peste lume se recomandă activități sportive în sală. Ziua e mai mică, nopțile lungi, ploile reci însoțite de pâcle. Mai vezi câte-o rază de soare ce pare mai mult decor pe cerul albastru de toamnă. Natura a explodat în roșu, galben și auriu, miresme de frunze și ierburi uscate. Deschideți ochii și lăsați sufletul să simtă copacii desfrunziți, tufele de crizanteme și ultimii trandafiri ce luptă eroic cu brumele. Și totuși, noiembrie nu este atât de tristă și plumburie. Vedem așa multă frumusețe în jur și doar contemplarea ei se transformă într-o terapie a sufletului.

„Deschideți ochii și lăsați sufletul să simtă copacii desfrunziți, tufele de crizanteme și ultimii trandafiri ce luptă eroic cu brumele”0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !