Şantier pe alte 79 de străzi

13Comentarii
Şantier pe alte 79 de străzi
ARAD. Primăria Arad propune introducerea şi modernizarea canalizării pe zeci de străzi, timp de patru ani.

Aleşii municipali sunt chemaţi să voteze miercuri de dimineaţă studiul pentru un şantier imens. Este vorba de proiectul de hotărâre care vorbeşte de aprobarea Studiului de fezabilitate al obiectivului de investiţie „Completare reţele de canalizare menajeră în cartierele municipiului Arad”, act în care valoarea investiţiei propusă acum de executiv a fost calculată la peste trei milioane de euro.

În fapt, în baza indicatorilor tehnico-economici, valoarea investiţiei a fost calculată la 13.653.049 lei (3.210.442 euro), totalul reţelelor de canalizare menajeră luate în calcul fiind în lungime de 25.096 ml, la care se adaugă 586 de cămine de vizitare, o staţie de pompare pe Calea Radnei şi peste 2.200 de racorduri individuale la gospodăriile existente (până la limita de proprietate). Proiectul vorbeşte, desigur, şi de refacerea structurii stradale (adică a străzilor pe care se introduce canalizarea) pe o suprafaţă de 37.644 mp, durata întregii investiţii fiind calculată la 48 de luni.

Canalizare, peste tot

Primăria Arad susţine, în cadrul studiului, şi faptul că întreaga investiţie ar urma să fie suportată din alocaţii de la bugetul general al municipiului Arad şi alte surse atrase, lucrarea fiind împărţită aproape egal pe parcursul celor patru ani. Printre motivele demarării acestei investiţii, Municipalitatea a enumerat faptul că „în municipiul Arad, lungimea totală a străzilor fără canalizare menajeră este de 58.302 metri lineari şi faptul că beneficiarul acestei lucrări – Compania de Apă Arad, în calitate de operator regional – are prevăzut şi ea în plan extinderea de reţele de canalizare menajeră în municipiul Arad pe o lungime de 32.872 ml. Primăria mai speră că prin acest proiect va fi finalizată întreaga reţea de canalizare menajeră şi va asigura accesul întregii populaţii la serviciile de apă şi canalizare.

Un alt proiect, pe trei ani

Revenind la proiectul Companiei de Apă, acesta se traduce în deschiderea unui alt mega-şantier, căci această societate îşi propune şi ea, pentru municipiu, reabilitarea a 49,255 km de reţea, din care: 28,555 km reţele de distribuţie şi 20,700 km artere.

Conductele se vor executa aici în săpătură deschisă, aşa cum este prevăzut în caietul de sarcini al licitaţiei de lucrări deja anunţate, singurele excepţii fiind pe arterele rutiere unde s-au realizat asfaltări de curând şi unde se va adopta o pocedură de înlocuire a reţelelor fără săpături. Proiectul Companiei de apă se întinde şi el pe 36 de luni, dintre care 24 de luni perioada de execuţie şi 12 luni perioada de notificare a defectelor. Per total, compania va lucra pe 94 de tronsoane de străzi (!).

Toate cartierele

Studiul de fezabilitate al Primăriei Arad prevede extinderea reţelelor de canalizare pe un număr de 79 străzi, din toate cartierele municipiului, până în 2014.13Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor