Apa a făcut ravagii în judeţ

6Comentarii
Apa a făcut ravagii în judeţ
ARAD – 17 localităţi şi circa 1.300 de hectare de teren agricol au fost afectate de inundaţii. |Inundatii, judetul Arad 04.01.2010

Apele rezultate din ploile abundente şi topirea bruscă a zăpezilor au dus la creşterea bruscă a cursurilor celor două Crişuri, dar şi a câtorva pâraie care au inundat terenuri, drumuri şi locuinţe.

Potrivit datelor centralizate la nivelul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Vasile Goldiş” al Judeţului Arad, după instituirea codului portocaliu de inundaţii pe râurile din bazinul superior şi mijlociu a Crişului Alb şi din bazinul mijlociu şi inferior al Crişului Negru, în judeţul Arad au fost afectate 17 localităţi.

Au scos apa din curţi

Potrivit datelor de la ISU, localităţile afectate au fost Târnova, Ţărmure, Ioneşti, Tisa, Leasa, Craiva, Şiad, Căprioara, Săvârşin, Dieci, Almaş, Pescari, Crocna, Archiş, Gurahonţ, Fântânele şi Arad.

În urma ploilor, patru gospodării au fost inundate în municipiu, cinci curţi şi 3 pivniţe la Căpriora, o gospodărie la Pescari şi două gospodării la Fântânele. „În toate cazurile, subunităţile ISU Arad au intervenit cu motopompele din dotare pentru îndepărtarea apei din locuinţele şi curţile oamenilor”, informează Sorina Ambruş, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.

Locuinţe izolate

În localitatea Târnova, zece locuinţe au rămas izolate timp de aproape 24 de ore, dar din fericire locuinţele nu au fost afectate, iar în acest moment situaţia a revenit la normal.

Apele au afectat şi mai multe tronsoane de drum judeţean: Târnova-Dud, Târnova-Şilindia, Dieci-Crocna, Dieci-Revetiş, Dieci-Almaş şi Şicula-Seleuş. Apele au acoperit aproximativ 1300 de teren agricol şi păşune comunală în aceleaşi zone.

Au salvat oi şi măgari

„Subunitatea de Pompieri din Gurahonţ şi Garda de Intervenţie nr. 2 din Sebiş au fost angrenate într-o misiune dificilă din cauza condiţiilor meteorologice. 35 de subofiţeri şi patru ofiţeri au muncit mai mult de 12 ore pentru a salva 430 de oi şi 13 măgari, animale rămase izolate între apele care depăşeau un metru pe anumite porţiuni. Subofiţerii au intervenit cu patru bărci de salvare, reuşind să ducă animalele într-un loc sigur”, anunţă reprezentanţii ISU.

Drum închis

În urmă cu două zile, drumul judeţean Şicula-Seleuş era acoperit de aproximativ 50 cm de apă pe o porţiune de 250 de metri, fiind închis circulaţiei. Situaţia nu s-a schimbat foarte mult. În cursul zilei de ieri, drumul s-a menţinut închis, deşi apa a scăzut la 20 de centimetri şi mai acoperea aproximativ 50 de metri de drum.

Ieri, se circula normal pe tronsoanele Dieci-Almaş şi Dieci-Revetiş, iar DJ Dieci-Crocna mai era acoperit de o lama de apă de 15 cm, dar se putea circula cu viteză mică.

Potrivit reprezentanţilor Direcţiei Ape Crişuri, cursurile celor două Crişuri sunt monitorizate permanent, se înregistrează creşteri pe anumite tronsoane, dar şi scăderi ale debitelor în amonte.

S.B.6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor