Apă bună pe Crişul Alb

Apă bună pe Crişul Alb
Apă bună pe Crişul Alb
ARAD - Din punct de vedere ecologic, în judeţul Arad, râul Crişul Alb este în stare „foarte bună”.

Normele europene impun ca, până în 2015, în toate ţările membre resursa de apă să atingă o stare ecologică „bună”, adică să se încadreze în clasa II de calitate.

Stabilirea calităţii apelor se realizează comparând valorile obţinute cu cele prevăzute de lege, rezultând astfel 5 stări ecologice pentru râuri şi lacuri naturale: stare foarte bună (I), bună (II), moderată (III), slabă (IV) şi stare proastă (V).

În judeţul Arad, Direcţia Apelor Crişuri a monitorizat 388 km de cursuri de apă, dintre care 160 km de cursuri principale, respectiv 288 km de cursuri secundare. Pe cursul principal al râului Crişul Alb, monitorizarea s-a realizat în trei secţiuni de control: Gurahonţ, Bocsig-Ineu şi Vărşand.

Calitatea râului se încadrează pe toată lungimea de 160 de km, în clasa I de calitate, adică se află într-o stare „foarte bună” precum şi indicatorii de poluare de origine naturală şi de salinitate.

În ceea ce priveşte cantitatea de oxigen şi de nutrienţi, cursul de apă se încadrează în clasa I de calitate în zona Seleuş şi în clasa III de calitate în zona Seleuş-Vărşand. Analizele fizico-chimice au indicat faptul că 67% din poluarea apelor de suprafaţă se datorează în mod special gospodăririi comunale.

„Având în vedere caracterul trasfrontalier al râului Crişul Alb, responsabilitatea noastră faţă de calitatea apei este cu atât mai mare.

Racordarea populaţiei la un sistem de colectare şi epurare a apelor precum şi eliminarea tehnologiilor învechite din industrie sunt principalele măsuri care trebuie luate”, susţine Ioan Opreanu, directorul D.A. Crişuri.

M.C.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !