Arad: judeţ de bolnăvicioşi

6Comentarii
Arad: judeţ de bolnăvicioşi
ARAD – Statisticile arată că judeţul nostru se află în top în cazul mai multor probleme de sănătate.

Locul întâi la nivel naţional în ceea ce privesc decesele prin tumori şi bolile aparatului respirator, cu 273,4 cazuri la suta de mii de locuitori, respectiv 96,8 cazuri la suta de mii de locuitori. Locul doi pe ţară în ceea ce priveşte numărul cazurilor de gonoree, cu 10,1 cazuri la fiecare o sută de mii de locuitori. Locul trei la nivel naţional la durata medie de spitalizare în cazurile de psihiatrie şi pneumoftiziologie. Locul şapte în ceea ce priveşte rata mortalităţii, cu 13,3 cazuri la o mie de locuitori.

Statisticile sunt foarte sumbre în ceea ce priveşte judeţul nostru, respectiv starea de sănătate a locuitorilor de pe raza Aradului. Direcţia de Sănătate Publică Arad (DSP) a dat publicităţii nişte statistici deloc îmbucurătoare. Potrivit celor indicate de medicii din cadrul DSP, arădenii nu ştiu să se protejeze împotriva bolilor şi, mai grav, nu ştiu nici să se trateze. „Arădeanul nu consultă în mod curent medicul pentru sfaturi privind starea de sănătate sau depistarea unei boli în fază incipientă, cum ar fi boala tumorală şi afecţiunile aparatului respirator. Arădeanul se prezintă la medic mai ales atunci când afecţiunea necesită internare prelungită”, a declarat Dana Negru, directorul DSP.

Locuitorii de pe raza judeţului evită să se prezinte la medicul de familie în cazul în care prezintă simptomele unor afecţiuni şi aleg să meargă direct la Urgenţe când simptomele se agravează, iar starea de sănătatea este tot mai proastă.

Bolile sexuale, în top

Cazurile de pacienţi care suferă de boli cu transmitere sexuală sunt relativ multe, plasându-ne în top la nivel naţional. Dacă, în ceea ce priveşte gonoreea, ne situăm pe locul doi pe ţară, numărul cazurilor de sifilis la nivel judeţean este de 26,7 la suta de mii de locuitori, număr cu care ocupăm locul opt la nivel naţional. O altă boală care ne situează în top 10 este tuberculoza. Sporul natural este unul negativ, de – 3,4 la mia de locuitori, fapt ce ne plasează pe locul 10 la nivel naţional. O altă problemă cu care judeţul nostru se confruntă sunt avorturile. La fiecare 1.000 de copii nou-născuţi sunt înregistrate pe raza Aradului un număr de 313,9 avorturi.

 

Sfaturi pentru populaţie

„Solicitaţi medicului de familie informări referitor la bolile prevenibile prin vaccinare, atât ale copilului, cât şi ale adultului. În plus, indiferent de vârstă, se recomandă practicarea a 30 de minute de sport pe zi şi consumul de fructe şi legume”, spune Dana Negru.

JA-A.G.

Taguri: , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor