Arad, orașul nesimțiților

De Valentin Goran
44Comentarii
Arad, orașul nesimțiților
Numărul șoferilor care nu respectă ceea ce scrie în Codul Rutier a explodat în orașul de pe Mureș. În doar trei luni, 1.584 de arădeni au intrat în clasa „Bizonilor de Arad”.

Vă propunem o mică incursiune în lumea volanului, a indicatoarelor rutiere care nu sunt respectate, a claxoanelor disperate și a nervilor nerefulați, o lume în care o mână stă pe volan iar în cealaltă are un telefon mobil, a depășirilor pe dreapta, a înjurăturilor ca la ușa cortului, a parcărilor pe trotuar, pe carosabil sau chiar în intersecții. Adică pe scurt, vă invităm în lumea bizonilor arădeni, a căror număr, pur și simplu, a explodat. Nu știm cu exactitate dacă numărul bizonilor a crescut ori polițiștii locali și-au intensificat acțiunile, însă cifrele sunt îngrijorătoare pentru orașul de pe Mureș. Dar haideți să vedem cifrele și sumele ce rezultă din amenzile aplicate ce vor intra în conturile Primăriei Municipiului Arad.

1.124 de bizoni, în trei luni

Conform statisticilor polițiștilor locali din cadrul Serviciului Circulație pe Drumurile Publice, în primele trei luni ale acestui an au fost sancționați 1.584 de șoferi, care au scos din buzunare peste 492.365 de lei, echivalentul a aproximativ 110.000 de euro. De reținut că din totalul amenzilor, nu mai puțin de 1.124 de arădeni au fost sancționați pentru că au staționat sau oprit în locuri nepermise ori nu au ținut cont de indicatorul acces interzis. Adică orașul nostru s-a „îmbogățit” cu 1.124 de exemplare din clasa „Bizonilor de Arad” în doar trei luni de zile.

253 de șoferi pe acces interzis

De departe, staționarea și oprirea în locuri nepermise rămâne cea mai mare cutumă a șoferilor din Arad. În ianuarie au fost surprinși 204 șoferi, în februarie 310, iar în martie 357, adică în total 871 de arădeni, fiecare sancționat cu aproximativ 270 de lei. Să fie oare de vină lipsa acută a locurilor de parcare din municipiu?

Sunteți curioși câți arădeni au intrat cu mașinile unde nu au avut voie, adică pe străzile cu accesul interzis? Vă spunem noi: nu mai puțin de 253 de arădeni, care au fost sancționați cu peste 68.000 lei, respectiv cu aproximativ 270 de lei fiecare. În ianuarie au fost surprinși pe interzis 49 de șoferi, în februarie 30, iar în luna martie 174 de bizoni. Adică numărul șoferilor indisciplinați a explodat pur și simplu. Cuvintele sunt de prisos, atâta timp cât indicatorul care practic interzice accesul pe o stradă nu este respectat de un număr așa de mare de șoferi.

În loc de concluzie

Este practic de neînțeles faptul că atunci când conduci prin oraș, cu 50 km/h – viteza legală de altfel, ești claxonat, înjurat și chiar șicanat în trafic. Este de neînțeles faptul că mai toți șoferii vorbesc la telefon în timp ce conduc și astfel nu mai sunt atenți la intersecții ori la ce se întâmplă pe carosabil. Despre conduită preventivă nici nu are rost să mai vorbim, din moment ce legislația rutieră este doar pentru fraieri. Când vom începe să ne respectăm noi între noi arădenii? Când vom respecta legile, la fel cum o facem când părăsim granița țării noastre? Când vom avea mai multă răbdare? Când vom fi cu adevărat civilizați?

159 de pietoni, indisciplinați

Dacă la capitolul șoferi s-a demonstrat clar că suntem departe de a fi civilizați, nici la capitolul disciplina pietonilor nu stăm foarte bine. În cele trei luni, 29 de arădeni au scos din buzunare câte 280 de lei pentru că au traversat trecerea pentru pietoni pe culoarea roșie a semaforului. În ce privește traversarea prin loc nepermis, aici cifrele sunt mai mari. În februarie au fost surprinși 51 de arădeni, iar în martie 79 de pietoni în timp ce traversau printre mașini. În total, pietonii au scos din buzunare în cele trei luni ale luni ale lui 2017 peste 44.000 lei.44Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor