Arădean cu AVC ischemic, recuperat complet în câteva ore

De Diana Dutu
17Comentarii
Medicul neurolog Cătălin Hreniuc, în centrul imaginii FOTO: DIANA DUŢU
Medicul neurolog Cătălin Hreniuc, în centrul imaginii FOTO: DIANA DUŢU
Şansa lui a fost să dea peste un medic curajos: dr. Cătălin Hreniuc, medic neurolog la Spitalul Judeţean. Acesta l-a salvat pe pacient printr-un procedeu realizat în premieră la Arad: tromboliza intravenoasă.

Aradul a devenit al nouălea oraş din ţară în care se realizează metoda trombolizei în cazul pacienţilor cu accident vascular cerebral ischemic. Până acum, această procedură se aplica la Spitalul Judeţean Arad doar în cazul pacienţilor cu infarct miocardic acut. În urmă cu aproximativ două săptămâni, însă, a avut loc premiera: dr. Cătălin Hreniuc, medic specialist neurolog, a salvat viaţa unui bărbat de 63 de ani care suferise AVC, asumându-şi opţiunea pentru tromboliză. Desigur, după ce s-a asigurat că pacientul întruneşte toate condiţiile pentru a putea beneficia de acest tratament. A fost o premieră atât pentru dr. Hreniuc, cât şi pentru Secţia Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Ca nou în câteva ore

„Am efectuat tromboliza împreună cu colegii de la Unitatea de Primire Urgențe și cu sprijinul celor de la Radiologie, cărora țin să le mulțumesc pentru implicarea de care au dat dovadă. Îi mulțumesc în special doamnei dr. Monica Puticiu, pentru insistențele ei de a realiza acest procedeu. Tromboliza a fost efectuată la un pacient de 63 de ani care s-a prezentat la UPU cu tulburări de vorbire, deficit motor și cu pareză. După șase ore, pacientul a fost internat pe Secția Neurologie cu deficitul motor complet remis și cu stare clinică bună. Pacientul a fost externat după cinci zile, fără nicio simptomatologie neurologică. Această metodă de terapie a pacienților cu accident vascular cerebral ischemic se efectuează de mai mult timp în marile centre medicale din țară și doresc ca la Arad să devină un procedeu de rutină pentru toți pacienții care îndeplinesc criteriile de includere în acest tip de tratament” – a subliniat dr. Cătălin Hreniuc.

Injecţie intravenoasă

Ce presupune tromboliza? Injectarea în venă a unei substanţe numite actiliză. „Mai întâi se injectează rapid, în bolus, 10% din cantitatea calculată pentru pacient. Restul de 90% din substanţa rămasă se injectează pe parcursul unei ore, pe injectomat (o seringă specială, cu „timer”, care injectează substanţa treptat). Actiliza are rolul de a distruge cheagul de sânge blocat la nivel cerebral. Atunci artera respectivă se recanalizează, sângele circulă din nou prin aceeaşi arteră şi zona se reface complet” – a explicat dr. Hreniuc.

Revenim cu o precizare importantă: tromboliza se realizează cu succes în cazul pacienţilor cu AVC ischemic acut, procedura fiind complet interzisă pacienţilor cu hemoragie cerebrală!

De asemenea, este esenţial ca tromboliza să fie efectuată în maximum trei ore de la primul simptom neurologic. Altfel, există riscul ca accidentul vascular cerebral ischemic să se transforme în accident vascular cerebral hemoragic.

Timpul înseamnă viaţă!

Monica Puticiu, medic șef al Unităţii de Primire Urgențe din cadrul Spitalului Judeţean Arad, a ţinut să transmită următorul mesaj pentru populaţie: „În cazul unui pacient cu accident vascular cerebral, timpul înseamnă viață! De aceea, e important să fie cunoscute simptomele accidentului vascular cerebral: vorbirea incoerentă instalată brusc, deficitul motor – adică îi «cade» o mână ori un picior – sau asimetria facială. Dacă măcar unul din aceste simptome apare sau dacă simptomele apar asociate, pacientul trebuie să ajungă de urgență la spital astfel încât noi să acţionăm foarte rapid, să-l încadrăm în protocol. Pentru aceasta, trebuie făcute rapid nişte investigaţii – computer tomograf, evaluare neurologică – şi, dacă se încadrează în criterii, în trei ore se administrrează medicaţia şi şansele pacientului sunt foarte mari. Tratamentul poate fi chiar miraculos dacă ne încadrăm clar în criterii. Şi acest lucru e extrem de important pentru pacient: vom avea un pacient fără deficit motor care poate să îşi desfăşoare activitatea normal, în continuare” – a punctat dr. Monica Puticiu.

Curajul asumării

Premiera realizată la Arad nu ar fi fost posibilă fără deschiderea şi sprijinul conducerii Spitalului şi conducerii Consiliului Judeţean, care nu doar că au creat premisele, ci au şi încurajat realizarea trombolizei intravenoase la Arad. Procedeul este finanţat printr-un program național de sănătate, putând fi realizat de oricare dintre medicii Secţiei Neurologie a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad. Trebuie doar ca aceştia să aibă curajul să-şi asume această metodă – în condiţiile în care ni s-a spus că pacienţii arădeni cu AVC ischemic nu au putut beneficia până acum de tromboliză pentru că nu am avut medici neurologi curajoşi. Dr. Cătălin Hreniuc a deschis drumul…17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor