Arădeni la Verdun

De Diana Dutu
Reactualizat la:
2Comentarii
Arădeni la Verdun
Ei s-au alăturat unui important grup de reconstituitori militari, la comemorarea a 100 de ani de la Bătălia de la Verdun.

Şase arădeni, membri ai Asociaţiei „IR33 – Cetatea Aradului” au participat, recent, la comemorarea a 100 de ani de la Bătălia de la Verdun. Ei s-au alăturat altor 1.000 de reconstituitori ai armatelor franceză, germană şi austro-ungară, care au amenajat o mare tabără de corturi militare de epocă, în curtea cazarmei Miribel din Verdun. „Militarii” au participat la ceremonii comemorative în Verdun şi localităţile din apropiere, afectate de luptele de pe parcursul anului 1916.

„Am mers la Verdun pentru o experienţă unică. Am dormit pe paie, în corturi identice cu cele din Primul Război Mondial. Pe parcursul campaniei am participat la parade militare, comemorări şi alte festivităţi. Asociaţia noastră a depus la Monumentul Victoriei de la Verdun un felinar cu steagul României şi a reprezentat Cetatea Aradului cu succes” – a declarat, pentru Jurnal arădean/ Aradon, Bogdan Faur, unul din cei şase membri ai „IR33 – Cetatea Aradului”.

Bătălia de la Verdun

Bătălia de la Verdun (21 februarie 1916 – 21 iulie 1916), din timpul Primului Război Mondial, a mai fost numită și „Abatorul” deoarece numărul de morți, răniți și dispăruți se ridică la 700.000 de persoane. Dacă la Marna, în 1914, a fost o bătălie în stil clasic, care s-a clarificat în câteva zile, la Verdun a fost prima bătălie care a avut toate caracteristicile războiului de tip nou. Pentru francezi, Bătălia de la Verdun a fost, după cea de la Marna, al doilea moment culminant al Primului Război Mondial.

În iarna 1914-1915 combatanții trecuseră de la războiul de mișcare, ofensiv, la cel de poziții, defensiv, un război de tranșee, un război al rezistenței. Germanii erau convinși că armata franceză era la limita posibilităților sale și doreau să îi provoace mari pagube, urmând ca ei să iasă învingători. Verdunul, cel mai puternic sector fortificat al frontului Franței, a rezistat ofensivei germane, iar efectul moral pentru francezi a fost enorm.

„IR33 – Cetatea Aradului”

Asociaţia „IR33 – Cetatea Aradului” reuneşte un grup de pasionaţi de istorie care îşi propun să ducă mai departe tradiţiile unităţilor militare din care au făcut parte românii ardeleni în timpul Primului Război Mondial şi ale oricăror alte unităţi relevante pentru istoria regiunii noastre.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor