Arădeni, să trecem Mureşul!

Semnarea protocolului pentru trecerea Cetăţii în circuitul civil reprezintă, ne place să credem, mai mult decât două iscălituri pe un petic de hârtie.

Este un pas spre adoptarea unei hotărâri de guvern, iar din acel moment putem şi trebuie să ne trezim din visare, să ne suflecăm pentru că va fi enorm de lucru – cât pentru o generaţie, dacă nu cumva cât pentru două. Oficializarea trecerii Cetăţii în circuitul civil va echivala cu metamorfoză radicală, civică şi edilitară, a oraşului.

 Făcând acest pas peste Mureş, Aradul va putea valorifica şi braţul stâng al Mureşului, deocamdată „atrofiat”. Înţeleg că în mintea edililor există intenţia de a construi acolo un veritabil centru spiritual – care va îngloba cele două universităţi, muzee, biblioteci etc. -, dar şi un centru turistic, atât de necesar acum, plus un centru financiar. Fiindcă se aduce vorba şi de un club nautic, poate ar fi util să se studieze şi problema construirii unui nou stadion, pentru că viitorul apropiat va face din stadionul „Francisc Neuman” unul depăşit total, incapabil să răspundă exigenţelor UEFA şi, în consecinţă, să primească avizul de acreditare al FRF.

 Sintetizând, din ziua în care vom avea o hotărâre de guvern pentru retrocedarea Cetăţii, va începe un proces nemaipomenit în ce priveşte devenirea acestui oraş, înnobilat natural de bătrânul Mureş. Vor trebui găsite surse de finanţare, iar pentru asta va fi nevoie de proiecte serioase, capabile să convingă şi să intereseze bănci şi diferite societăţi economice cu potenţial şi intenţii de dezvoltare. Va fi nevoie de refacerea totală a infrastructurii, în zonă, ori chiar de introducerea în premieră a unor utilităţi. Să nu mai spun că trebuie gândit şi refăcut radical traficul, îndeosebi în zona centrală. De aceea spuneam că va fi de lucru pentru o generaţie, dacă nu pentru două.

 Merită să ne înhămăm la un asemenea efort? Indiscutabil că merită. Ba, mai mult, avem această responsabilitate, faţă de predecesorii care ne-au lăsat un oraş frumos, dar şi faţă de urmaşii noştri. Mi-ar plăcea să văd aceste vise transpuse în realitate. Braţul stâng Mureşului să devină forţa de înnoire a oraşului, în vreme ce braţul drept va rămâne să ilustreze valenţele continuităţii.

T.M.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !