Arădeni, vă primiţi înapoi banii pentru Cuminţenia Pământului

De Alin Gherasim
5Comentarii
Arădeni, vă primiţi înapoi banii pentru Cuminţenia Pământului
Guvernul a stabilit modalitatea de restituire a donaţiilor făcute pentru achiziţia statuii Cuminţenia Pământului.

Aţi donat bani pentru Cuminţenia Pământului? Guvernul vi-i dă înapoi. După ce campania de strângere a fondurilor pentru achiziţia statuii a fost un eşec total, Executivul a decis, chiar în ultima şedinţă din 2016, să dea înapoi toate donaţiile. Şi asta pentru că suma strânsă este departe de suma necesară. De la populaţie s-au adunat mai puţin de 1,3 milioane de euro în condițiile în care suma necesară era de 6 milioane de euro.

Drept urmare, Guvernul a decis să restituie toate donaţiile. Dar, dacă în momentul în care au fost făcute donaţiile, procedura era destul de simplă, acum e mult mai complicat să ne primim banii înapoi. Dar să vedem ce se spune în Hotărârea de Guvern care face referire la aceste restituiri: „Hotărârea adoptată de Guvern stabilește condițiile, etapele și termenele pentru procedura de restituire a donațiilor, precum și modelul cererii de restituire. De asemenea, reglementează modalitatea de suportare a comisioanelor, precum și a diferențelor de curs valutar aferente restituirii donațiilor, care vor fi suportate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerul Culturii.

Sumele colectate în lei vor fi restituite pe bază de ordin de plată din contul de disponibilități deschis de Ministerul Culturii la Trezoreria Statului și/sau din conturile în lei deschise la instituțiile de credit.

Sumele colectate în valută vor fi restituite pe bază de ordin de plată din conturile în valută deschise de Ministerul Culturii la instituțiile de credit. Totodată, sunt stabilite mecanismele de restituire a donațiilor efectuate prin intermediul companiilor de telefonie mobilă. Pentru restituirea sumelor încasate din SMS-uri și din numerele liniilor de telefonie fixă, Ministerul Culturii va încheia acorduri scrise cu cei patru operatori de telefonie mobilă și cu integratorul tehnic. Operatorii de telefonie mobilă au fluxuri diferite de decontare a sumelor, ceea ce presupune termene diferite de încasare efectivă a banilor și transferul lor în conturile Ministerului Culturii. Mecanismele de decontare de către operatorii de telefonie mobilă a sumelor donate prin SMS presupun fluxuri diferite de decontare a acestora, respectiv încasarea efectivă a sumelor donate doar odată cu plata facturilor emise de către operatorii de telefonie mobilă către beneficiarii acestor servicii. În cazul sumelor de bani provenind din SMS-uri și din numerele liniilor de telefonie fixă neîncasate până la data de 31 ianuarie 2017, nu vor mai fi transferate către Ministerul Culturii, urmând a fi returnate către donatori direct de către operatorii de telefonie mobilă. Returnarea se va face în baza unei liste pe care Ministerul Culturii o va primi de la operatorii de telefonie mobilă și de la integratorul tehnic, listă care va cuprinde numărul de telefon de la care a fost făcută donația prin SMS și data tranzacției donației prin SMS. Pentru donațiile provenite prin SMS, cursul valutar la care se calculează și se face returnarea sumei către donatorul final este cel din data rectificării pe factură/bonusarea la numărul de telefon în cazul cartelei prepaid”.

Şi cei anonimi

Guvernul a căutat şi a găsit o soluţie şi pentru cei care au trimis donaţii, dar care nu pot fi identificați: „pentru situația donatorilor care nu pot fi identificați (spre exemplu, în cazul donațiilor efectuate în numerar la ghișeele băncilor sau prin intermediul automatelor bancare care acceptă numerar pentru efectuarea unei plăți, donațiile efectuate prin cartele prepaid care au expirat, etc), se prevede posibilitatea ca aceștia să depună la Ministerul Culturii la adresa/adresele, inclusiv prin poșta electronică, comunicate public pe pagina proprie de internet şi pe pagina Guvernului, precum şi pe alte căi mediatice, o cerere de restituire a sumelor, conform modelului prevăzut în anexa Hotărârii de Guvern. Cererea poate fi depusă până la data de 31 octombrie 2017.

Cererea de restituire va fi însoțită de copii ale documentelor de plată ale solicitanților și trebuie să conțină următoarele elemente: denumirea solicitantului; codul de înregistrare fiscală / CNP; domiciliul solicitantului; suma solicitată la restituire; codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea; banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei; documente justificative/dovada depunerii sumei solicitate în original, numărul de telefon la care poate fi contactat si numărul de telefon folosit la donarea sumei prin SMS, după caz”.

Pentru cine nu vrea banii

Cum procedurile de restituire a donaţiilor sunt destul de greoaie, Guvernul s-a gândit şi la cei care nu mai vor banii înapoi. „Aceste persoane fizice și juridice își pot exprima opțiunea, în mod expres, în scris, către Ministerul Culturii, până la data de 31 martie 2017. Sumele donate pentru care persoanele fizice sau juridice și-au exprimat opțiunea de renunțare la restituire sau pentru care donatorii nu au putut fi identificați indiferent de modalitatea de colectare sau care nu au putut face dovada donației, până la 31 decembrie 2017, se fac venituri la bugetul de stat”, au ţinut să mai precizeze reprezentanţii Guvernului.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor