Arădenii, bolnavi pe capete!

4Comentarii
Stăm prost cu sănătatea!
Stăm prost cu sănătatea!
ARAD – Primele cinci luni de evaluare a stării de sănătate a arădenilor evidenţiază cifre alarmante.

Au trecut deja cinci luni din implementarea Programului Naţional de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei (PNESSP). Nu mai puţin de 110.548 de arădeni – persoane asigurate şi neasigurate – au fost evaluaţi în cadrul acestui program. Concluziile evidenţiate nu sunt deloc îmbucurătoare.

Aproape jumătate din totalul persoanelor evaluate (mai exact, 42.256) au fost depistate cu risc de boală. Cele mai multe dintre acestea (39.705) prezintă risc de diabet zaharat Tip 2.

Pe locul secund în topul maladiilor de care suferă arădenii se numără bolile cardiovasculare, nu mai puţin de 12.947 de persoane încadrându-se în această categorie.

Cifre destul de mari întâlnim şi în cazul cancerului (de col) uterin: 4.794 de femei depistate cu risc de boală. Alte 1.155 de arădence suferă de cancer la sân.

Toată această situaţie s-a evidenţiat după doar cinci luni de evaluare a stării de sănătate a arădenilor!

În perioada 1 iulie-30 noiembrie, medicii de familie le-au recomandat oamenilor 630.805 investigaţii paraclinice, cheltuielile pentru persoanele evaluate clinic ridicându-se la 1.656.420 lei.

275 de cabinete ale medicilor de familie din judeţul Arad sunt prinse în Programul de Evaluare a Stării de Sănătate a Populaţiei. Ce cred doctorii despre acest Program şi care sunt primele lor concluzii, în rândurile de mai jos.

Ce spun doctorii?

Dr. Ionel Băţălăreanu, Târnova: „Programul de evaluare a stării de sănătate a populaţiei se derulează conform Ordinului Ministerului Sănătăţii, fără nici un impediment. Majoritatea populaţiei e interesată de acest program. Oamenii vin la medic în proporţie de 75%.

Dintre cei care nu vin, o parte nu au primit taloanele acasă, iar o altă parte sunt ignoranţi. Dat fiind că 60% din populaţia comunei este îmbătrânită, e firesc ca majoritatea celor care vin la medic să fie persoane mai în vârstă.

În ceea ce priveşte efectuarea analizelor, avem contract cu Laboratorul Laser System din Arad, care vine de două ori pe lună pentru recoltare. Sunt punctuali, nu am avut nici un fel de prebleme cu ei. Sunt profesionişti”.

Dr. Constantin Silviu Netea, Craiva: „Raportat la numărul total al asiguraţilor înscrişi pe liste, prezenţa în cadrul acestui program este foarte bună: 30-35 de persoane pe săptămână, adică 120-140 pe lună.

În fiecare joi, Laboratul de analize al Spitalului din Ineu vine la noi şi face recoltări. E un lucru bun pentru că, altfel, oamenii nu ar merge 32 de kilometri până la Ineu, să-şi facă analize.

Eu sunt mulţumit de felul în care se desfăşoară programul. Este un mod de a-i vedea pe toţi oamenii şi de a le evalua starea de sănătate. Iar analizele efectuate reuşesc să confirme o serie de suspiciuni pe care le-am avut în legătură cu un pacient sau altul. E vorba, în special, de diabet zaharat şi hipercolesterolemie”.

Dr. Vasile Matei, Gurahonţ: „Programul decurge bine, oamenii venind, în general, la medic, în proporţie de 80-85%. Cei 15% care nu vin fie sunt în străinătate, fie în concediu de odihnă, fie nu au primit taloanele acasă. Pe ei îi aşteptăm în ultimele trei luni de derulare a programului. Dar, repet, cei mai mulţi vin la cabinet şi sunt interesaţi de acest program.

În ceea ce priveşte analizele, colaborăm cu două laboratoare din Arad şi Sebiş, dar avem în cadrul cabinetului un punct de recoltare a probelor de sânge. Vă pot spune că am descoperit 20 de cazuri noi de diabet zaharat şi un cancer de sânge. În general, sunt mulţumit de rezultate, dar aş fi şi mai mulţumit dacă s-ar dubla veniturile, pentru a putea face investiţii în dotarea cabinetului”.

Dr. Maria Filimon, Arad: „Adresabilitatea populaţiei la cabinet este constantă: 60%. În luna noiembire, de exemplu, trebuia să vină 150 de persoane şi au venit 94 – între acestea numărându-se şi pacienţi care trebuia să vină în lunile anterioare, nu doar în noiembire.

Vin şi copii, şi tineri, şi vârstnici… Pacienţii îşi pot face analizele la orice laborator din Arad sau pot apela la punctul de recoltare pe care îl avem în cadrul cabinetului. Analizele efectuate până acum au evidenţiat cazuri noi de diabet şi dislipidemii (colesterol şi trigliceride crescute în sânge – n.r.), dar şi hipertensiune – inclusiv la tineri de până la 35 de ani.

Am constatat că oamenii au un regim de viaţă foarte nesănătos şi am constatat cu uimire că nu mănâncă zilnic fructe şi legume”.

Precizare

Persoanele născute în lunile iulie, august, septembrie, octombrie, noiembrie care nu au primit acasă taloanele pentru PNESSP pot să le ridice de la sediul Casei de Asigurări de Sănătate Arad (B-dul Revoluţiei nr. 45, parter). Taloanele pot fi ridicate zilnic, între orele 10.00-13.00, de către titulari sau împuterniciţii acestora, pe baza actului de identitate.

D.D.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor