Arădenii, cu restanţe de 150 de milioane de lei la bănci

De Alin Gherasim
Arădenii, cu restanţe de 150 de milioane de lei la bănci
Potrivit statisticilor BNR, arădenii au credite restante de peste 150 de milioane de lei la bănci din totalul de 3,5 miliarde lei.

Arădenii, că or fi persoane fizice sau persoane juridice, au credite de aproape 3,5 miliarde de lei. Asta arată datele Băncii Naţionale din România pentru luna noiembrie. Dar credite în valoare de aproximativ 150 de milioane de lei sunt restante. Mai precis, ratele nu au fost plătite la timp. Dar să le luăm pe rând. În luna noiembrie a acestui an, băncile din Arad au raportat credite de 1,99 de miliarde de lei, în lei, oferite societăţilor şi persoanelor fizice din judeţul nostru. Dintre acestea, credite în valoare de peste 64 de milioane de lei erau restante. Chiar dacă suma pare fabuloasă, stăm mult mai bine decât vecinii noştri din Bihor, care au credite restante în lei în valoare de 162 de milioane de lei sau vecinii din Alba ale căror restanţe ajung la 74,7 milioane de lei.

Din totalul creditelor în lei acordate în Arad, 1,2 miliarde de lei au ajuns la populaţie. 733 de milioane din această sumă sunt credite de consum, 438 de milioane sunt credite pentru locuinţe, iar 15 milioane sunt bani folosiţi în alte scopuri.

Trecând peste creditele în lei, ajungem la creditele acordate în valută. Aici problemele sunt mai mari. Din 1,4 miliarde de lei, cât însumează toate creditele acordate în valută, 96 de milioane de lei reprezintă suma creditelor restante. Dar şi aici suntem mult mai bine cotaţi faţă de vecinii din Bihor, acolo unde suma creditelor în valută restante este de 481 de milioane de lei, în timp ce în Timiş restanţele la creditele în valută ating 548 de milioane de lei. Dacă ne uităm la destinaţia creditelor în valută, aproape 700 de milioane de lei au ajuns în posesia populaţiei. Dar aici se inversează situaţia între credite de consum şi credite pentru locuinţe. Din cele 700 de milioane de lei, numai 255 de milioane sunt credite de consum, 431 de milioane fiind folosiţi pentru achiziţia de locuinţe. În sfârşit, 3 milioane de lei din totalul creditelor în valută au fost folosiţi pentru alte scopuri.

Şi în alte luni

Pentru a face o comparaţie a creditelor restante dintr-o lună anterioară, am ales luna iulie, o lună de vară, în care mulţi dintre arădeni aleg să plece în concediu. Iar acest lucru se simte din plin în sediile băncilor. Pentru că, având nevoie de bani pentru concedii, locuitorii judeţului nostru uită să îşi plătească ratele. În luna iulie, cu toate că valoarea totală a creditelor în lei a fost mai mică decât în noiembrie, respectiv 1,9 miliarde de lei, creditele restante au fost mult mai mari, de aproape 108 milioane de lei. Situaţia a fost identică şi la creditele în valută, acolo unde valoarea totală a creditelor acordate de bănci a fost de 1,4 miliarde de lei, iar creditele restante au ajuns la suma de 144 de milioane de lei.

Date de la bănci

„Datele agregate prezentate mai sus sunt bazate pe informaţiile furnizate de bănci persoane juridice române, de sucursalele băncilor străine în România, de băncile de economisire şi creditare în domeniul locativ şi de Banca Centrală Cooperatistă CREDITCOOP”, au ţinut să precizeze reprezentanţii BNR cu privire la informaţiile prezentate mai sus.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !