Arădenii spun „pas” asigurărilor obligatorii

De Andreea Pintea
4Comentarii
Arădenii spun „pas” asigurărilor obligatorii
© Arădenii nu își asigură locuințele FOTO: JA
Doar 2 din 10 locuințe din județ sunt asigurate împotriva daunelor naturale.

Puțin peste 3.900 de lei au fost plătite de către asiguratorii cu care au încheiat arădenii polițele obligatorii de asigurare a locuințelor. Suma nu este una foarte mare, raportată la cele peste 36 de mii de locuințe asigurate, dar polițele obligatorii nu pot acoperi decât daunele naturale. La nivel național sunt încheiate un total de 1.672.874 polițe de asigurare, plătindu-se până acum peste 1,4 milioane de lei ca daune.

Puțini asigurați

Deși asigurarea locuințelor este obligatorie, în județul Arad gradul de cuprindere în asigurare este de doar 18,92%, similar cu media pe țară. Totuși, exisă și localități unde asigurările cuprind mai bine de jumătate din locuințe, una dintre ele fiind Dumbrăvița din județul Timiș. La polul opus, în Dolj și Iași sunt localități unde gradul de asigurare este de sub 1 procent.

Pași de urmat

În cazul în care ați suferit o daună, trebuie în primul rând să anunțați unitățile Institutului pentru Situații de Urgență, respectiv primăria locală, care vor declara starea de dezastru și vor delimita zonele calamitate, iar mai apoi să solicitați întocmirea procesului verbal (în caz de alunecare de teren sau inundație) care atestă producerea evenimentului asigurat. După aceea se vor lua măsurile necesare pentru limitarea pagubei și eventualelor degradări ulterioare, în cele din urmă asiguratul trebuind să contacteze asiguratorul cu care a încheiat polița de asigurare. Acesta din urmă nu trebuie să fie contactat mai târziu de 60 de zile de la data producerii evenimentului, pentru ca dauna să poată fi avizată.

Amenzi de până la 500 lei

Conform Legii 260/2008, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 115 din 15 februarie 2011, cu modificările și completările aduse ulterior, nerespectarea de către persoanele fizice sau juridice a obligației de asigurare a locuințelor, în condițiile prevăzute de lege, constituie o contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 la 500 lei.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor