ARADON Opinii. Momentul revoltaților de ocazie

De Andreea Pintea
6Comentarii
ARADON Opinii. Momentul revoltaților de ocazie
„Omul este singurul animal ale cărui dorinţe cresc pe măsură ce sunt hrănite; singurul animal care nu este satisfăcut niciodată”, spunea Henry George, poate unul dintre cei mai importanți economiști și jurnaliști politici americani din secolul al XIX-lea, o figură marcantă în tot ceea ce a însemnat era progresistă.

Americanul avea mare dreptate și este reinterpretat, am putea spune, de cei care vor astăzi schimbarea clasei politice, noii oameni care au devenit brusc revoltați de tot ce mișcă în jurul lor. Au devenit un fel de pitbulli ai societății civice, care acționează la rupere și care nu își vor satisface prea curând nevoia de „sânge”.

Acum e momentul lor, al celor care se revoltă ocazional, ca într-un ciclu cosmic, o dată la 4 ani, deloc surprinzător, exact în perioadele pre-electorale. Și de această dată nu mă refer la cei din prima linie politică, ci la cetățenii de lângă noi, care dintr-un motiv sau altul își regăsesc spiritul civic și implicarea în viața Cetății doar atunci când se apropie scrutinele locale. Acei arădeni care ani de zile au trecut pe lângă șantierele din oraș, pe lângă gunoiul aruncat la marginea urbei, pe lângă cerșetori, au stat la semafoare și și-au umplut sacoșele la hypermarketuri. Acum au constatat că tot ce mișcă în oraș ar trebui îmbunătățit, că se așteaptă cu zecile de minute pe centură la barieră, că avem tramvaie foarte vechi, că în spitale sunt secții ce ar trebui refăcute din temelii și, desigur, că nu avem destule parcuri. Tot ce ne arată acest grup de revoltați de moment este perfect real, doar că neajunsurile există de ani de zile, nu au apărut peste noapte așa cum se pare că descoperă noii oameni ce visează la cariere politice. Dar tipicul omului revoltat doar din patru în patru ani a existat și în trecut, nu e inventat de cei care încearcă să se impună prin manipulare.

Revolta lor, însă, va dispărea tot atât de repede pe cât a apărut exact a doua zi după alegeri și vor intra din nou într-o amorțeală civică pentru următorii patru ani. Cumva, orașul și problemele lui devin de o importanță vitală doar atunci când se apropie momentul alegerilor. Pentru toți cei care acum se revoltă mai mult ca niciodată, aș avea o singură întrebare: unde au fost în urmă cu doi, trei sau cinci ani? Revolta civică nu are legătură cu înființarea pe genunchi a vreunui partid, pentru că dacă e să ai spirit civic îl ai indiferent de contextul politic. Toți acești revoltați speră să câștige câteva fărâme de popularitate mizând doar pe critică, pe revoltă și nemulțumire.

Și ca să revin la Henry George, scopul revoltaților de ocazie este unul singur: să hrănească nevoia de răzbunare din fiecare individ și să perpetueze starea de veșnică nemulțumire.

Orașul și problemele lui devin de o importanță vitală doar atunci când se apropie momentul alegerilor6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor