Aradul are cei mai mulți angajaţi „la negru”

De Andreea Pintea
16Comentarii
Aradul are cei mai mulți angajaţi „la negru”
În doar două săptămâni, ITM Arad a depistat peste 100 de arădeni care munceau fără a avea contracte de muncă.

ARAD. Angajatorii și angajații arădeni preferă, în continuare, să aleagă calea micii – înțelegeri și să evite contractele de muncă legale. În doar două săptămâni, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad a depistat 134 persoane care munceau fără acte legale. Din păcate, numărul celor care lucrează fără acte este unul destul de mare, Aradul fiind județul cu cei mai mulți angajați „la negru” din țară.

Fără contracte valide

Cei mai mulți arădeni care aleg să lucreze „la negru” se încadrează în categoria celor care încep munca deși încă nu au contractele transmise. Potrivit datelor furnizate de ITM Arad, au fost depistate 118 persoane cărora contractele individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor cel târziu în ziua anterioară începerii activităţi. Acestora li se mai adaugă alte 13 persoane care munceau fără a avea vreun contract individual de muncă, iar alți trei angajați au fost găsiți prestând diferite munci în afara programului de lucru stabilit, aceștia având program cu timp parțial încheiat în contract.

„Valoarea totală a amenzilor aplicate a fost de 71 mii lei, iar domeniile în care întâlnim cei mai mulți angajați fără carte de muncă sunt: construcțiile, transporturile, dar și învățământul, asociațiile sau chiar comerțul. Trebuie să precizăm că în aceste cazuri sancțiunile se aplică atât pentru angajator, cât și pentru angajat. Acesta din urmă riscă o amendă de 1.000 lei dacă este depistat la muncă fără a avea actele legale întocmite”, a transmis Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.

Dublu față de București

Inspecţia Muncii a transmis că la nivel național a desfășurat în perioada 14 octombrie – 1 noiembrie 2019 o serie de acțiuni de control, aplicând amenzi în valoare totală de peste 6,9 milioane lei. În ceea ce privește munca fără forme legale, Aradul se situează pe primul loc din țară, urmat de București cu 63 de persoane depistate – adică jumătate față de Arad, și Sibiu cu 25 de persoane.

Cauzele muncii „la negru”

Potrivit unei analize realizate și publicate de către ITM Arad, cauzele muncii „la negru” sunt extrem de variate, ţin de situaţia economică a angajatului şi angajatorului la un moment dat, de nivelul de instruire a acestora şi, nu în ultimă instanţă, de cadrul legal şi regimul sancţionator. Printre cauzele semnificate se numără: dezechilibrul dintre cererea şi oferta de locuri de muncă pe piaţa muncii; fiscalitatea apreciată drept ridicată de către majoritatea operatorilor de pe piaţa muncii; existenţa economiei subterane; instabilitatea economico-financiară a unor întreprinderi private din categoria IMM-urilor; vulnerabilitatea unor largi categorii socio-profesionale rezultată din faptul că îşi găsesc cu greu un loc de muncă conform cu pregătirea de specialitate şi experienţa în domeniu, etc.

Dezavantajele angajatului fără acte

În final, arădenii care muncesc fără a avea contracte de muncă intrate în legalitate trebuie să știe că se expun unor dezavantaje: nu beneficiază de salariul minim pe economie, sporuri salariale determinate de vechime, condiţii de muncă; nu beneficiază de reducerea normei de timp ca urmare a condiţiilor de muncă; nu au dreptul la concediul legal de odihnă plătit şi alte concedii legal reglementate pentru evenimente deosebite (căsătorii, deces, naşterea unui copil în familie), pentru studii etc.; nu au asigurare pentru riscuri previzibile şi imprevizibile cum sunt: invaliditatea, accidentele de toate felurile, bolile, maternitatea, bătrâneţea, decesul; nu beneficiază de indemnizaţia pentru maternitate; nu beneficiază de pensie de limită de vârstă, anticipată, anticipată parţial, de invaliditate sau de urmaş; nu se acordă ajutorul de deces; etc.16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor