Aradul, după prima zi de scrutin: prezență de 6,64%

De Andreea Pintea
3Comentarii
Aradul, după prima zi de scrutin: prezență de 6,64%
Prima zi de vot s-a încheiat, prezența la urne este mult sub așteptări, iar ziua de duminică este decisivă.

Referendumul a început sâmbătă, 6 octombrie, cu o prezență la vot incredibil de mică. Doar prin prisma faptului că acest referendum a fost convocat după ce Coaliția pentru Familie a adunat 3 milioane de semnături, așteptările erau ca prezența la vot să fie ceva mai mare. Totuși, după prima zi și 14 ore de vot la nivel național prezența la urne a ajuns la 5,72%. Asta înseamnă că duminică, 7 octombrie, în cea de a doua zi de referendum, alegătorii să vină în număr masiv la urne pentru ca procentul să depășească 30% și cvorumul necesar pentru această consultare populară să fie îndeplinit.

Aradul, în top

Deși în prima parte a zilei arădenii nu prea au ieșit la vot, după-masa și seara se pare că numărul celor care au decis să participe la scrutin a crescut simțitor. Astfel, la final de primă zi, Aradul se clasa pe locul 8 în topul județelor cu cea mai mare prezență la urne. Procentul, județul a avut o prezență de 6,64%, adică cu aproape 1 procent mai mare decât media națională. Topul este condus de Bihor cu 8,67% prezență, Dâmbovița – 8.64% și Dolj – 7.78%.

Iată cum a evoluat prezența la vot a arădenilor pe parcursul primei zile de referendum: ora 10:00 – 1,11%; ora 13:00 – 2,88%; ora 16:00 – 4,25%; ora 19:00 – 5,84%; ora 21:00 – 6,64%. Interesant de menționat ar fi că pe tot parcursul zilei prezența la vot a fost mai mare în municipiu decât media pe județ, iar la final de zi votaseră 16.245 de alegători din mediul urban, în timp ce în mediul rural s-au prezentat la urne 9.643 alegători.

Localitățile unde s-a înregistrat sâmbătă cea mai mare prezență la vot sunt: Benești – 33,33% – e drept vorbim doar de 30 de votanți, Bochia – 29,41% – 15 votanți, Moneasa – 28,54% – 167 votanți. În cazul comunei Moneasa numărul alegătorilor care au votat pe liste suplimentare a fost de trei ori mai mare decât cel al celora care se aflau pe listele permanente, semn că turiștii aflați în stațiune au ieșit la vot.

Brusturi: satul cu doi votanți

În mai mult de 20 de localități din județ au venit la urne doar câțiva votanți. Vorbim de localități în care numărul alegătorilor este extrem de mic. Satul Brusturi din comuna Hălmagiu este localitatea unde la final de prima zi de vot veniseră la scrutin doar 2 persoane. La Păiușeni au votat 3 alegători, la Hodiș, Bănești, Țărmure și Pîrnești doar câte 4, iar la Bătuța, Brazii, Obîrșia, Sîrbi au fost 5 alegători care au votat în 14 ore.

Pe liste suplimentare

Dacă e să ne referim la votul pe liste suplimentare, așa cum am amintit anterior Moneasa conduce detașat – 126 votanți. Urmează: SV 1 Arad – Colegiul Economic – 65 votanți, SV 2 Arad – Policlinica Municipală – 42, SV 320 Păuliș – 30, SV 4 – Colegiul Național „Vasile Goldiș” Arad – 25.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor