Aradul, fără bani de Centenar?

De Andreea Pintea
9Comentarii
Aradul, fără bani de Centenar?
© La finele anului trecut a fost lansat programul pentru Anul Centenar
Președintele Consiliului Județean Arad, Iustin Cionca, a tras un semnal de alarmă cu privire la faptul că Aradul nu a primit încă finanțare de la Guvern pentru Anul Centenar.

Nu mai puțin de 22 de proiecte au elaborat Consiliul Județean Arad și Primăria Arad pentru Anul Centenar 2018. Pentru niciunul dintre ele nu s-a primit încă finanțare, iar președintele Consiliului Județean avertizează că Aradul ar putea să rămână fără finanțare națională.

„Consiliul Județean Arad a transmis 22 de proiecte Ministerului Culturii, în vederea finanțării investițiilor legate de Anul Centenar. Nu a existat niciun răspuns, nici din partea primului ministru, nici din partea ministrului Culturii! Din resurse proprii organizăm evenimente și realizăm investiții, dar constatăm un dezinteres total din partea parlamentarilor puterii, a miniștrilor și a Executivului atât față de județele de unde a plecat mișcarea unionistă și unde a germinat ideea statului național unitar român, cât și față de evenimentele de talie națională și internațională care să pună în valoare evenimentul istoric al realizării României moderne.

Suntem deja în Anul Centenar și în continuare nu sesizăm nicio intenție de implicare a Guvernului României pentru ca aniversarea Marii Uniri să nu fie un fiasco la nivel național. Guvernul nu are absolut nicio strategie, nu a existat nicio consultare cu primarii și președinții de Consiliu Județean, deși am semnalat și solicitat public acest lucru. Nu există o corelare între județe, între evenimente, pare că scopul Guvernului este ca România să rateze aniversarea Marii Uniri”, a declarat în cadrul unei conferințe de presă, Iustin Cionca.

Ce se organizează?

În prima lună a anului se organizează deja patru evenimente importante: la Secția de Artă a Complexului Muzeal al Județului Arad, în 23 ianuarie, premierea unui număr de 100 de arădeni pasionați de cercetarea istoriei locale, cu precădere a celor 100 de ani de la Marea Unire; tot în 23 – conferința națională „Despre Mica Unire, la Arad, Capitala Politică a Marii Uniri” (cu participarea cercetătorului științific I dr. Cătălin Turliuc, de la Academia Română, Institutul de Istorie A. D. Xenopol Iași, și dr. Ionuț Cojocaru, Universitatea București); în 24 ianuarie – Gala Micii Uniri, recital extraordinar al Filarmonicii Arad la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”; în ultima săptămână a lunii deschiderea proiectului Deceniile Unirii, în cadrul căruia prezentăm câte o decadă din cele zece ale istoriei României moderne, de la aspectele vieții în perioada respectivă la moda vremii, apariții editoriale, contribuții științifice.

Casetă: Lucrări la Sala Iuliu Maniu

În această lună au început și lucrările la Sala Iuliu Maniu, de pe Bulevardul Revoluției 81. Consiliul Județean Arad va repune în circuitul cultural sala în care au fost negociate condițiile Marii Uniri, la Arad, și de unde au plecat cei mai importanți delegați la Adunarea Populară de la Alba Iulia.

Taguri: , ,


9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor