ARADUL ŞI MAREA UNIRE DIN 1918

Senatul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad şi întreaga comunitate academică arădeană, alături de studenţi şi cadre didactice, cinstesc în aceste zile, prin amplele manifestări omagiale, Ziua Naţională a României şi memoria Corifeilor Arădeni – Vasile Goldiş, Ştefan Cicio Pop, Ioan Suciu, Miron Cristea, Iuliu Hossu şi Alexandru – Vaida Voevod, membri de frunte ai Consiliului Naţional Român Central, care au pregătit în 1918, la Arad, actul fundamental al întregii noastre istorii.

În cadrul sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice „Aradul – Capitala politică a românilor transilvăneni”, organizată de Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” şi Consiliul Judeţean Arad, au fost aduse omagii celui care a fost promotorul şi gânditorul Marii Uniri, Vasile Goldiş, părintele spiritual al UVVG, un erou naţional, care la Alba Iulia s-a adresat celor 100.000 de participanţi cu un discurs prin care a subliniat măreţia Marii Uniri.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, ne-a declarat că, în destinele naţiunilor există momente de referinţă care rămân neşterse în memoria generaţiilor viitoare. „Un astfel de moment istoric l-a reprezentat şi neuitatul an 1918. Atunci, într-un singur an, clipele tragice s-au îmbinat cu cele ale biruinţei şi s-a făurit din sânge, lacrimi, îndrăzneală, dar şi un dram de „noroc” istoric o nouă şi mare Românie. Unirea tuturor românilor a fost cauza supremă a întregului popor, a tuturor claselor sociale, a tuturor forţelor politice. Marea Unire de la 1918 a fost şi rămâne pagina cea mai sublimă a istoriei românilor. Măreţia ei stă în faptul că desăvârşirea unităţii naţionale nu este opera nici a unui om politic, nici a unui guvern, nici a unui partid; ea este fapta istorică a întregii naţiuni române, realizată într-un elan ţâşnit din străfundul conştiinţei unităţii neamului, un elan controlat de fruntaşii politici, pentru a-i călăuzi cu inteligenţă politică remarcabilă spre ţelul dorit. Marea Unire nu a fost doar rezultatul participării României la război. Nici partizanii Antantei, nici ai Puterilor Centrale nu au avut în vedere revoluţia din Rusia şi destrămarea monarhiei austro-ungare. O necesitate istorică – naţiunea trebuie să trăiască într-un stat naţional – s-a dovedit mai puternică decât orice guvern sau partid, culpabil de egoisme sau incompetenţă, şi, punând în mişcare naţiunea, i-a dat acea forţă uriaşă ca peste toate adversităţile să dea viaţa aspiraţiei sale-statul naţional”.

Rector, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a subliniat că discursul lui Vasile Goldiş şi Hotărârea de la Alba-Iulia au vestit întregii lumi momentul înălţător al marii sărbători a poporului român şi al dreptăţii implacabilelor legi ale istoriei. „În realizarea Marii Uniri, arădenii au avut un rol deosebit ca şi în acţiunile care au urmat zilei de 1 Decembrie 1918. În cuvântul său Vasile Goldiş afirma: „Românii din Transilvania, Banat şi Ţara Ungurească, adunaţi prin reprezentanţii lor legali la Alba Iulia, în ziua de 18 noiembrie/1 Decembrie 1918,au decretat unirea lor şi a acestor teritorii cu Regatul Român. Prin această unire, după aceea a Basarabiei, apoi a Bucovinei, s-a împlinit visul de o mie de ani al neamului românesc: Unirea într-un singur Stat a Tuturor Românilor.” Întreaga activitate politico-naţională, culturală şi şcolară a lui Vasile Goldiş s-a apoteozat la 1 Decembrie 1918. Din acest punct de vedere, Goldiş rămâne un favorit al istoriei. Cu toate acestea el nu a revendicat niciodată vreun merit legat de Unire şi Marea Adunare Naţională de la Alba-Iulia, afirmând că ceea ce a făcut el atunci ar fi putut să o facă şi alţii „mii”. Modestie şi demnitate. Contemporanii i-au recunoscut meritele acordându-i marea cinste de a anunţa lumii, prin vocea sa, Unirea pe veci cu România. A fost un model de devotament pentru semeni, un adevărat model civic, căruia istoria i-a zâmbit în cea mai frumoasă zi a neamului românesc”.

„Prin tot ceea ce au făcut în 1918-1919 – vibrând puternic ca toţi fiii patriei, fie aceia răspândiţi în orice parte a zărilor româneşti, să trăiască într-o singură, perpetuă şi mereu înălţătoare ţară, a lor şi numai a lor – este evident că nicicând Aradul nu a jucat pe plan istoric un rol mai important, nu a trăit mai intens pentru naţiune, nu s-a identificat mai mult cu interesele întregului popor. Şi, mai ales, va rămâne de neşters înălţătoarea operă a celor mulţi, a zecilor de oameni simpli, care, prin curajul şi devotamentul lor fără de margini, au pus temelia statului unitar român – România Mare”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, rector al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !