Aradul, în calendarul Fujian

De Adriana Barbu
Aradul, în calendarul Fujian
Iustin Cionca susţine: „ Am discutat ca în primăvară Aradul să fie inclus în calendarul unei misiuni economice din Fujian”

Vizită oficială arădeană, în China, ziua a treia. Ce se întâmplă în această zi? Preşedintele Consiliului Judeţean Arad a fost primit astăzi, în oraşul Fuzhou, provincia Fujian, din Republica Populară Chineză, de vicepreşedintele Grupului South East Fujian Motor Corporation, Lin Qing. Acesta din urmă a fost însoţit de echipa sa de conducere, din care fac parte şi directori ai companiei King Long, de la care Consiliul Judeţean Arad a cumpărat în urmă cu şase ani zece autobuze.

Potrivit comunicatului remis de către Consiliul Judeţean Arad, „discuţiile au avut loc la sediul central al grupului şi s-au concentrat pe intenţia Consiliului Judeţean Arad de modernizare a parcului auto de la Compania de Transport Public. King Long livrează autobuze în 140 de state printre care Finlanda, Spania, Australia, Serbia, România”.

După întâlnirea cu mai marii companiei, Iustin Cionca a susţinut faptul că „am asistat la prezentarea produselor companiei. Consiliul Judeţean Arad nu poate decide de la cine cumpără autobuze sau microbuze, pentru că legislaţia românească prevede achiziţii după criteriul celui mai scăzut preţ, de la vânzători care se vor stabili în urma unor proceduri clare şi transparente de achiziţie. Suntem însă interesaţi de soluţii moderne, iar cum viitorul este al vehiculelor electrice, am cerut companiei King Long, parte a grupului South East Fujian, să ne facă o prezentare a noilor direcţii în transportul în comun, pretabile şi unei comunităţi de dimensiunea şi forţa Aradului”.

O carte marca Casa Româno-Chineză

Tot astăzi, delegaţia din Arad a fost primită de directorul general responsabil cu relaţiile externe ale provinciei Fujian. Acestuia, preşedintele Casei Româno-Chineze filiala Arad, Lizica Mihuţ, i-a propus realizarea unui volum în limbile română şi chineză, editat de Editura Casei Româno-Chineze, şi care să ajute cunoaşterea reciprocă. „Organizăm săptămâna viitoare, la Arad, a treia ediţie a conferinţei despre cultura chineză, iar intelectualii pe care i-am întâlnit la această vizită în China sunt o bună carte de vizită a culturii Chinei de astăzi. De aceea, am avut iniţiativa de a-i invita să participe la realizarea unui volum care cred că poate fi o carte importantă pentru toţi cei pasionaţi de subiectul relaţiilor internaţionale, fie că trăiesc în România, fie că sunt din Republica Populară Chineză”, a declarat preşedintele Casei Româno-Chineze filiala Arad.

Iustin Cionca, a negociat o vizită a unei delegaţii de oameni de afaceri din Fujian, urmând ca aceasta să ajungă la Arad în primăvara anului viitor. Oficialii provinciei au fost interesaţi de oportunităţile de investiţii dar şi de capacitatea de export a Aradului, precum şi de direcţiile de dezvoltare pentru următorii ani. Le-au fost prezentate proiectele de dezvoltare a sistemului sanitar, oportunităţile oferite de Zona Liberă Arad-Curtici şi de Aeroportul Internaţional Arad, dar şi profilul industrial al Aradului şi al regiunii de vest a României.

„Aradul este luat în calcul la vizita de anul viitor a misiunii de afaceri din Fujian în Europa Centrală şi de Est. Este un pas important pentru noi. La nivel politic şi administrativ se realizează această importantă deschidere. Imediat ce revenim acasă începem să organizăm şi la nivelul mediului de afaceri întâlnirea din primăvară. Ceea ce am văzut aici, în China, este uluitor, pentru că întâlnim o societate foarte bine organizată, cu structuri administrative care îşi corelează acţiunile. Iar planificarea pe termen lung, care din societatea românească din păcate lipseşte, oferă o predictibilitate care permite includerea (sau excluderea, dacă nu sunt favorabile şi chinezilor) parteneriatelor noi în proiecte de anduranţă”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Cu o zi înainte, delegaţia arădeană aflată în vizită în China s-a întâlnit, la Fujian, cu conducerea Departamentului Medical al provinciei chineze, care a făcut şi o prezentare a secţiilor de Cardiologie şi Pediatrie de la Spitalul Provincial Fujian. Discuţiile s-au concentrat pe posibilitatea unui stagiu profesional al medicilor specialişti chinezi la Arad, de unde ar putea fi acoperit un perimetru de câteva sute de kilometri cu consultaţii pentru persoanele care suferă de afecţiuni severe. La discuţie au participat şi conducătorii politici ai instituţiei şi directoarea Comisiei Medicale a Provinciei, Huang Yu – o comisie care gestionează activitatea unui număr de 220.000 de angajaţi dintr-un total de 26.000 de unităţi medicale.

Cu o zi înainte

Preşedintele Iustin Cionca a fost ghidat de prof. univ. dr. Guoxing Weng, unul dintre cei mai reputaţi cardiologi chinezi. Acestuia i-a cerut opinia cu privire la investiţiile în Spitatul Clinic Judeţean de Urgenţă Arad, cei doi convenind să schimbe detalii ulterior, eventual chiar în cadrul unei vizite la Arad a prof. univ. Guoxing Weng, asupra căreia preşedintele Consiliului Judeţean a insistat, iar medicul chinez s-a arătat foarte receptiv.

Echipe medicale din Fujian realizează în mod regulat stagii profesionale în străinătate. Africa, Statele Unite, vestul Europei şi Asia au fost până acum principalele lor destinaţii, iar invitaţia preşedintelui Iustin Cionca a deschis o discuţie în consiliul de conducere al Spitalului cu privire la posibilitatea realizării unei astfel de misiuni medicale şi în ţara noastră.

Vizitarea Spitalului Provincial din Fujian (cel mai mare spital al provinciei, cu un număr de 8.000 de pacienţi trataţi zilnic doar în ambulator, cu o suprafaţă desfăşurată de 15,5 km2) a oferit şi o privire asupra modului de organizare a sistemului medical chinezesc.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !