Aradul, in top la maşini lovite

De Alin Gherasim
2Comentarii
Aradul, in top la maşini lovite
Statisticile arată că arădenii care îşi conduc maşinile personale sunt mai atenţi decât cei care au maşină de firmă.

Susţinem că suntem de un calm incredibil, dăm lecţii de şofat la oricine, ne uităm urât peste Carpaţi, în Capitală, acolo unde, din punctul nostru de vedere, traficul este un coşmar, iar şoferii nişte idioţi. Aceştia suntem noi, arădenii. Dar statisticile Autorităţii de Supraveghere Financiară ne spun altceva. Datele adunate de companiile de asigurare în perioada 2013-2015 arată că nu suntem mai buni decât cei la care ne uităm urât. Chiar mai mult decât atât, dacă avem pe mâna noastră o maşină care nu ne aparţine, parcă atenţia la volan scade şi mai mult.

ASF a întocmit un raport privind daunele plătite de asiguratori pentru incidentele rutiere, pentru reparaţiile efectuate după tamponări sau accidente. Statisticile arată că noi, arădenii, suntem mult mai atenţi cu maşinile noastre personale. În judeţul Arad sunt înmatriculate pe persoane fizice 204.800 de autovehicule de toate tipurile. În ceea ce priveşte frecvenţa daunei, stăm destul de bine. Doar 3,86 la sută dintre proprietari au solicitat daune de la companiile de asigurări. Asta înseamnă cam 7.900 de autovehicule care au fost reparate pe banii asiguratorilor. Dacă vorbim de valoarea medie a daunei, aceasta este destul de mică, de 5.896 de lei pentru fiecare autoturism despăgubit. Dar sumele plătite de asiguratori per total sunt uriaşe. Peste 46 de milioane lei, adică peste 10 milioane de euro este suma achitată pentru reparaţia vehiculelor.

Dacă, în ceea ce priveşte persoanele fizice, suntem prudenţi şi avem grijă de maşini, nu acelaşi lucru se poate spune despre arădenii care conduc autovehicule înmatriculate pe persoane juridice. Mai precis, au maşini de serviciu, primite de la firmă. În judeţul nostru sunt înmatriculate 48.195 de vehicule pe persoane juridice. 9,59 la sută dintre acestea, adică în jur de 4.800 de maşini sau utilaje, au fost implicate în diverse evenimente rutiere şi au solicitat despăgubiri de la firmele de asigurări. Dar nu procentajul este neapărat unul mare, ci valoarea despăgubirilor. Pentru că exact această valoare ne-a urcat în Top 3 la nivel naţional. Aşadar, despăgubirea medie plătită pentru fiecare dintre cele 4.800 de maşini a fost de 11.551 de lei. O sumă uriaşă. Asiguratorii au plătit, în total, aproape 55,5 milioane lei pentru plata reparaţiilor maşinilor de firmă. Cu suma în cauză, Aradul este pe locul 2 la nivel naţional în ceea ce priveşte valoarea medie a despăgubirii. Ne depăşeşte doar judeţul Suceava, unde despăgubirea medie este de peste 16.000 de lei pentru fiecare vehicul asigurat.

La şase luni

Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat că va realiza astfel de statistici şi le va publica la fiecare şase luni, scopul fiind determinarea unor repere de referinţă la nivelul pieţei RCA privind dauna medie şi frecvenţa medie a daunei, pe date comparabile pentru cele nouă societăţi autorizate să practice asigurări obligatorii auto.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor