Aradul, la cota un miliard de euro

De Alin Gherasim
2Comentarii
Aradul, la cota un miliard de euro
Consiliul Judeţean Arad anunţă că întreg judeţul a atras, în ultimii 20 de ani, un miliard de euro din fonduri europene.

ARAD. Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest a împlinit 20 de ani. Cu această ocazie, Sorin Maxim, directorul agenţiei, a „luat la picior” toate judeţele care fac parte din zona de vest, respectiv Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Hunedoara, prezentând peste tot reuşitele ADR în cei 20 de ani de viaţă. Consiliul Judeţean Arad a găzduit şedinţa dedicată judeţului Arad. Iustin Cionca, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a prezentat, alături de Sorin Maxim, proiectele cu fonduri europene implementate în ultimii 20 de ani în judeţul nostru. „ADR este unul dintre principalii parteneri pentru noi, arădenii, atât în ceea ce priveşte administraţiile locale, cât şi agenţii economici. Judeţul Arad a absorbit aproximativ un miliard de euro din fondurile europene nerambursabile în ultimii 20 de ani. Numai în ultimii doi ani au fost depuse proiecte în valoare de 150 de milioane de euro, dintre care pentru proiecte însumând 100 de milioane de euro s-au semnat deja contracte de finanţare. Toate judeţele din vestul României au o rată de absorbţie a fondurilor europene mai mare decât judeţele din restul ţării. Tocmai de aceea, am cerut autorităţilor centrale ca pe viitorul exerciţiu financiar european, respectiv 2020-2027, să se aloce cu 50 la sută mai multe fonduri pentru regiunea Vest”, a declarat Cionca.

Cu miliardul
Apoi, despre proiecte şi fonduri europene a vorbit Sorin Maxim, directorul ADR Vest, organism care se ocupă de selectarea şi implementarea proiectelor. „Agenţia a atras, în ultimii 20 de ani, peste un miliard de euro în regiunea de vest. După ce acest exerciţiu financiar, respectiv 2014-2020, estimăm că vom atrage fonduri în valoare de 1,5 miliarde de euro. Activitatea ADR Vest a început în 1998, iar primele fonduri europene nerambursabile acordate au fost cele din programul PHARE, în valoare totală de 80 de milioane de euro. Ulterior, prin POR 2007-2013, regiunea noastră a avut o alocare de 450 de milioane de euro. Acum, pe actualul exerciţiu financiar, avem 643 de milioane de euro la dispoziţie, sumă care ar putea creşte dacă vor fi realizate redistribuiri de pe alte regiuni”, a explicat directorul ADR Vest. Continuând cu cifrele, în ultimii 20 de ani, în regiunea Vest au fost depuse 2.672 de proiecte prin care s-a solicitat finanţare europeană nerambursabilă, fiind contractate 1.550 de proiecte. „Prin proiectele finanţate de ADR Vest în regiune, au fost create 10.000 de locuri de muncă şi au fost menţinute alte 11.500 de locuri de muncă. Rata şomajului a scăzut de la 10,6 la sută, cât era în 1998, la 2,2 la sută, în prezent, semn că proiectele cu finanţare europeană au creat noi locuri de muncă”, a mai punctat Sorin Maxim.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor