Aradul, natalitate în continuă scădere

De Andreea Pintea
Aradul, natalitate în continuă scădere
Tot mai puţini copii se nasc în Arad, natalitatea fiind pe o pantă descendentă, cu sute de naşteri în scădere faţă de anii anteriori.

Aradul îmbătrâneşte. Raportul natalităţii confirmă ceea ce se ştia deja: arădenii fac tot mai puţini copii, iar tendinţa evidentă a naşterilor este una de scădere. Asta în condiţiile în care, prin diferite proiecte de legi, parlamentarii încearcă să găsească o soluţie pentru a stimula natalitatea şi a redresa, oarecum, sporul natural.

2013, an de vârf

Direcţia Judeţeană de Statistică Arad a transmis Prefecturii un raport în ceea ce priveşte natalitatea în perioada 2012-2016, raport care arată nu doar anii în care arădenii au făcut cei mai mulţi copii, ci şi mediile de vârstă a părinţilor. Astfel, în anul 2013 au fost înregistrate cele mai multe naşteri, 4.296, comparativ cu doar 4.001 – înregistrate în 2016. În ceea ce priveşte mediul de provenienţă al nou născuţilor, cei mai mulţi văd lumina zilei în mediul urban – în medie 57%. De asemenea, se pare că iarna arădenii sunt mai predispuşi să ia în considerare ideea de a concepe un copil, astfel că cele mai multe naşteri au loc în lunile august şi septembrie.

Adolescente cu copii

Chiar dacă nu vorbim despre un fenomen îngrijorător, totuşi în Arad sunt şi tinere adolescente care devin mame. Vorbim despre tinerele sub 15 ani, copii am putea spune, care prin diferite împrejurări ajung să fie ele în postura de a deveni mame. În anul 2016 au fost 13 astfel de cazuri, însă au fost şi ani în care numărul lor a depăşit 20. Pe următoarea grupă de vârstă, 15-19 ani, naşterile sunt mult mai multe. Astfel, datele Direcţiei Judeţene pentru Statistică arată că 363 de prunci au văzut lumina zilei, fiind purtaţi în pântece de mame cu vârste până în 19 ani.

Mame după 25 de ani

Pe de altă parte, cei mai muţi copii au fost născuţi de arădence cu vârste de peste 25 de ani – 1.350, în timp ce 882 de nou-născuţi au venit în familii cu mame de peste 30 de ani. Mai mult, au fost arădence care au adus copii pe lume chiar şi la mai mult de 45 de ani (e drept doar 5 nou născuţi au fost înregistraţi pe această grupă de vârstă).

Vârsta taţilor

În ceea ce priveşte vârsta taţilor arădeni, cei mai mulţi se încadrează în categoria de vârstă 25-34 de ani – 1.085 pe grupa 25-29 de ani şi 1.078 pe grupa 30-34 de ani. Doar 63 de nou-născuţi au venit pe lume având taţi adolescenţi – între 15 şi 19 ani. Pe de altă parte, nu mai puţin de 83 de născuţi au venit în familii cu taţi cu vârste între 45 şi 49 de ani.

Situaţia din 2017

În anul care a trecut, natalitatea a fost în scădere faţă de anul 2016. Media lunară a nou născuţilor a fost de 334, iar aşa cum era de aşteptat cei mai mulţi copilaşi au venit pe lume în lunile august – 382 şi septembrie – 406

Taguri: ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !