Aradul, pe lista celor zece care primesc bani de la Cultură

De Adriana Barbu
9Comentarii
Aradul, pe lista celor zece care primesc bani de la Cultură
© Primarul Falcă spune că Aradul a primit o nouă şansă Foto: JA
Zece oraşe din România au fost selectate de Ministerul Culturii să facă parte dintr-un proiect naţional intitulat „Oraşe culturale europene”.

Zece oraşe europene. De atâtea oraşe din România a decis Ministerul Culturii că va avea grijă în următorii ani. Iar Aradul este unul din cele zece. Proiectul pe care Ministerul Culturii îl va finanţa are patru direcţii importante, direcţii care au fost prezentate de primarul Gheorghe Falcă în cadrul unei conferinţe de presă. O primă temă care va fi susţinută de către minister în cele zece oraşe vizează şcolarizarea formatorilor culturali, cei care se ocupă în administraţia publică de acest sector. Edilul local a precizat că este posibil ca aceste cursuri de şcolarizare şi formare profesională să fie extinse şi la mediul privat, de unde ar trebui să vină în mare parte actul cultural.

Cea de a doua temă de care Ministerul Culturii vrea să aibă grijă în aceste oraşe este cea a cinematografelor primite de municipalităţi. Potrivit lui Gheorghe Falcă, va exista un program naţional, care va fi cel mai probabil extins apoi pentru toate oraşele care au luat cinematografele şi care are ca ţintă promovarea filmului naţional şi de cultură. „Ministerul ne va da paleta de filme, cu o cadenţă periodică, iar noi vom promova aceste filme, pe gratis, în cinematografele noastre”, a punctat Falcă.

Un al treilea proiect naţional pe care ministerul îl va dezvolta în cele zece oraşe culturale europene vizează susţinerea financiară a unui proiect cultural al comunităţii. Ministerul va finanţa o bună parte a costurilor de realizare a evenimentului ales de oraşe. „Noi pregătim un eveniment în care vom fi parteneri cu Ministerul Culturii. Vom anunţa care este acest eveniment în trei, patru săptămâni”, a precizat primarul Aradului.

Promovare de la minister

A patra temă vizată de minister în cele zece oraşe este promovarea acestora de către firme selectate de instituţia din Capitală, o promovare care va viza atât oraşul, cât şi acţiunile culturale ale acestuia. „Nu-mi rămâne decât să apreciez munca domnului ministru şi a doamnei secretar de stat şi deschiderea lor faţă de oraşele care au fost în competiţia capitală culturală europeană 2021 şi care au elaborat proiecte serioase pentru acest deziderat. Eu sper şi cred că acest proiect nou al ministerului se va întinde până în 2021. Oricum proiectul demonstrează încă o dată, dacă mai era nevoie, că decizia noastră de a insista pe cultură nu a fost defel greşită”, a concluzionat Gheorghe Falcă.

La final, 13 oraşe

Primarul Aradului a precizat că, în cele din urmă, în acest proiect naţional de susţinere financiară a oraşelor culturale, vor fi la final un număr de 13 oraşe şi nu zece câte au fost selectate acum.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor