Aradul semnează parteneriatul cu Ministerul Culturii!

De Adriana Barbu
3Comentarii
Aradul semnează parteneriatul cu Ministerul Culturii!
© Un parteneriat care poate schimba radical soarta culturii arădene FOTO: JA
Aradul, primul oraş cu care Ministerul Culturii semnează un protocol de colaborare pentru dezvoltarea şi promovarea artelor. Luni, primarul Gheorghe Falcă şi ministrul Corina Şuteu îşi pun semnătură pe protocol.

Se pune semnătura pe un act care ar putea schimba radical soarta culturii din municipiu. Ministrul Culturii, Corina Şuteu, vine la Arad special pentru a semna acest parteneriat între instituţia pe care o conduce şi Primăria Arad, alături de Centrul Municipal de Cultură Arad. Şi astfel, Aradul va deveni primul oraş care semnează un parteneriat cu Ministerul Culturii! Luni, 18 iulie, e ziua cea mare, când actul va fi semnat la cinema Arta, spaţiu ales tocmai pentru a marca relansarea cinematografului de artă. Cu ocazia evenimentului, primarul Ardului, Gheorghe Falcă, va prezenta o sinteză a investiţiilor făcute în cele trei cinematografe preluate de municipalitate.

Garanţiile protocolului

Despre ce protocol de colaborare vorbim? De unul semnat între Municipiul Arad şi Ministerul Culturii, cu semnătura ministrului Corina Șuteu, care pune bazele unui parteneriat activ pe multiple planuri de interes, pentru protejarea și valorificarea patrimoniului cultural al Municipiului Arad, pentru inițierea programului „Orașe Europene”, pentru o mai bună interacţiune între activităţile instituționale și culturale ale Municipiului Arad şi cele ale Ministerului Culturii.

Ce spune viitorul protocol? Faptul că relaţiile de conlucrare dintre părţi se vor întemeia pe conceptele de parteneriat, respect reciproc şi bună credinţă, transparenţă în procesul de armonizare a intereselor lor specifice. Se va realiza o colaborare pentru menţinerea unor legături permanente în domeniul cultural iar scopul final va fi promovarea tradiţiilor culturale, corecta şi prompta informare a opiniei publice privind activităţile partenerilor, elaborarea și implementarea în parteneriat a unor proiecte cu finanțare nerambursabilă.

Se va urmări creşterea gradului de acces al publicului larg la bunurile culturale mobile și imobile, precum și la informațiile ce situează aceste bunuri într-un context cultural științific și social, cât și promovarea acestora la nivel național și internațional.

Patrimoniul protejat

Protocolul vine să asigure, totodată, protejarea patrimoniului cultural la nivelul Municipiului Arad prin dezvoltarea și finanțarea proiectelor și programelor privind evidența, digitizarea, protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural național, promovarea proiectelor culturale, publicitatea prin intermediul acţiunilor desfăşurate de ambele părţi, organizarea de expoziţii, festivaluri şi alte activităţi cultural-educative, publicarea în parteneriat a unor lucrări științifice sau de interes public, efectuarea de studii, cercetări etc.

În capitală

Spaţii din Bucureşti, mai exact spaţiile Ministerului Culturii vor putea găzdui, astfel, evenimentele culturale importante ale Aradului, care vor avea şansa să devină de rang naţional şi intrenaţional. Mai mult, unele vor avea şansa să primească finanţare chiar de la minister, direct, în baza acestui parteneriat, în timp ce acţiunile şi planurile ministerului vor fi mai bine diseminate la nivel de Arad.

Primul din cele zece

Aradul e primul din cele zece oraşe din cadrul Programului „Orașe Europene”, inițiat de Ministerul Culturii (un proiect dedicat orașelor care au candidat în prima etapă a competiției pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 în România), care a semnat un parteneriat cu Ministerul şi care se va bucura de un astfel de sprijin. Pe viitor, şi celelalte nouă oraşe din program vor intra în legătură directă cu Ministerul Culturii.

Zece ani de colaborare

Durata colaborării propuse Aradului de Ministerul Culturii este de 10 ani începând de la data semnării protocolului de către ambele părţi, dar parteneriatul poate fi prelungit mai apoi prin acordul părţilor.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor