Ars Fotografica la Clio

De Iza Pal
1Comentariu
Ars Fotografica la Clio
Vernisajul celei de-a 16-a ediţie a Salonului Internaţional “Ars Fotografica Arad 2016” a avut loc marţi, 15 noiembrie la Sala Clio a Complexului Muzeal Arad.

În prezenţa unui public numeros, venit atât din ţara cât şi din străinătate, Asociaţia Foto Club a deschis marţi la Arad la Sala Clio Salonul Internaţional „Ars Fotografica Arad 2016” şi a dedicat acest salon aniversării a 110 ani de la înfiinţarea primului fotoclub în oraşul nostru. A fost prezentată şi o mini-colecţie de fotografii şi tehnică foto veche, despre care Doru Sinaci, preşedintele Centrului Cultural Judeţean a spus: “Expoziţia pe care o vedem de aparatură veche şi străveche, am negociat cu liderii celor doua foto cluburi din Arad să o permanentizăm undeva şi unde e un loc mai nimerit decât într-un cinematograf, fie la Arta, fie în Grădişte, fie în Gai, să avem şi un muzeu al fotografiei în oraşul de pe Mureş. Merită, cu atât mai mult cu cât 110 ani e mai mult decât centenarul, e ceva care onorează orice activitate artistică.”

La această ediţie “Ars Fotografica”, au participat 77 de autori din 14 localităţi din România (Râmnicu Vâlcea, Craiova, Târgu Mureş, Odorheiu Secuiesc, Arad, Oradea, Bucureşti, Miercurea Ciuc, Deva, Timişoara, Reşiţa, Vladimirescu, Tomeşti, Hunedoara), dar şi din Ungaria (Békéscsaba, Gyula, Orosháza), Serbia (Novi Sad), Slovenia (Kranj) care, în decurs de doar 3 săptămâni au trimis spre jurizare aproape 600 de fotografii la cele două secţiuni, liber color şi liber monocrom. Dintre acestea, 197 au fost acceptate în concurs, iar în final, juriul format din Dan N. Buruleanu A.FIAP – Timişoara, Doru W. Gomboş – Arad, Ovidiu Filip – Arad, a acordat următoarele premii:

SECŢIUNEA „LIBER – COLOR” :

– Premiul I şi Medalia de Aur AAFR – Scripciuc Nelu, Arad – „Rose”

– Premiul II şi Medalia de Argint AAFR – Roibu Grigore, Deva – „Copacul de foc”

– Premiul III şi Medalia de Bronz AAFR – Negoiţă Bogdan, Craiova – „Katyusha”

– Menţiune AAFR – Rusu Adela, Oradea – „Biserica dintre nori”

– Menţiune AAFR – Kucsara Tibor, Békéscsaba (Ungaria) – „Perspektiva – Perspectivă”

– Mențiune AAFR – Silaghi Octavian, Vladimirescu – „Solitude”

SECŢIUNEA „LIBER – MONOCROM” :

– Premiul I şi Medalia de Aur AAFR – Fudulu Cătălin, Bucureşti – „Perspective in the Carpathian Mountain 5”

– Premiul II şi Medalia de Argint AAFR – Rusu Adela, Oradea – „Vis alb”

– Premiul III şi Medalia de Bronz AAFR – Negoiţă Bogdan, Craiova – „Patricia”

– Menţiune AAFR –Bánfi Barnabás, Gyula (Ungaria) – „Lo portre – Portret de cal”

– Menţiune AAFR – Pop D. Ovi, Oradea – „Shape”

– Mențiune AAFR – Szegedi Ferenc, Târgu Mureş – „Singurătate”

“Felicitarile mele şi ale juriului pentru lucrările foarte frumoase. Spunea domnul Boran de imparţialitatea juriului, ca am jurizat în necunoştinţă de cauză, în necunoştinţa autorilor, de fapt nici nu eram interesaţi de aşa ceva pentru că nu ne-am gândit nicio clipă să jurizăm persoane ci imagini, şi imaginile frumoase au primit premiu. (…) Exigenţa şi seriozitatea cu care am dus la bun sfârşit jurizarea ne scuteşte de orice fel de supărări”, a apus şi Dan N. Buruleanu, preşedintele juriului.

Premiul I la secţiunea liber color a fost câştigat chiar de Nelu Scripciuc, preşedintele celuilalt fotoclub arădean, FotoClubPro Arad, care a ţinut să spună câteva cuvinte: “Atâta timp cât domnul Buruleanu a fost preşedintele juriului, cred că notele au fost date pe merit. Mă bucur să mă aflu astăzi alături de dvs., şi am venit aici ca să nu creadă lumea, cum spun alţii, că există duşmănie între cluburile arădene. Acest lucru s-a putut vedea prin expoziţia de amploare cu aparatura de colecţie pe care am organizat-o anul trecut şi cu siguranţă vom organiza şi alte evenimente de care se va auzi în ţară şi în străinătate. Vreau să îi felicit pentru aniversarea de 110 ani, mai ales că pentru mine înseamnă foarte mult 110 ani, pentru că albumul de 100 de ani l-am făcut împreună în 2006. Nu ne rămâne decât să colaborăm pe mai departe şi mulţi ani înainte”.

Cu ocazia acestui salon, Mircea Boran, preşedintele Foto Club Arad, a anunţat că, împreună cu Consiliul Judeţean Arad, finanţatorul principal al evenimentului, respectiv Centrul Cultural Judeţean Arad, va tipări un catalog care va avea şi o variantă digitală disponibilă pe site-ul Foto Club Arad. Expozitia rămâne deschisă totuşi şi în Sala Clio până în data de 29 noiembrie.

Taguri: , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor