Artistul Marii Uniri vrea monumentul în faţa Primăriei!

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
29Comentarii
Artistul Marii Uniri vrea monumentul în faţa Primăriei!
Primarul Gheorghe Falcă susţine că reprezentanţii ministerului au înţeles că amplasamentul statuii nu este obligaţia administraţiei locale, fiind vorba de un monument de interes naţional.

Întâlnire cu greutate pe tema Monumentului Marii Uniri. Primarul Gheorghe Falcă a precizat faptul că a aşteptat marţi vizita ministrului Culturii la Arad pentru a discuta pe această temă extrem de importantă dar, datorită întrevederilor lungi de la Alba Iulia, oficialul bucureştean nu a mai ajuns la întâlnirea arădeană. Totuşi, la Arad, la discuţii, a ajuns secretarul de stat din cadrul ministerului, Alexandru Pugna, care împreună cu secretarul de stat la Departamentul Centenar, Cristian Videscu, cu prefectul Aradului, Florentina Horgea, Adrian Şimon, director executiv la Direcţia judeţeană de cultură şi patrimoniu, şi sculptorul Florin Codre, nu înainte de a face o plimbare prin oraş pentru a vedea locaţiile propuse sau sugerate pentru amplasarea monumentului Marii Uniri.

„La întrunire, reprezentanţii ministerului au încercat să vadă dacă noi putem realiza fundaţia. În urma discuţiei au înţeles clar că, dat fiind faptul că între Primăria Arad şi minister nu există nici măcar un act administrativ semnat pe tema monumentului, noi nu putem realiza nicio fundaţie. Conform legislaţiei, monumentul este de interes naţional, ca atare acesta trebuie amplasat de minister şi mai apoi predat administraţiei publice. Fără un act, fără o bază legală, nu putem intra în discuţie cu ministerul pe tema realizării amplasamentului. Dar dacă se vrea schimbarea amplasamentului, noi nu vom avea nimic împotrivă”, a punctat Gheorghe Falcă.

Sculptorul vrea la Km 0

Primarul a mai adăugat faptul că sculptorul care a realizat monumentul a venit cu o propunere de amplasament după plimbarea prin Arad: să se amplaseze monumentul în cel mai important loc din Arad, în faţa Primăriei, în locul actualului Monument al Revoluţiei şi că prefectul ar fi venit cu un act vechi din care rezultă că revoluţionarii ar fi fost de acord cu această schimbare.

Edilul a insistat pe faptul că doar ministerul şi artistul pot decide schimbarea de amplasament, cu care Primăria va fi de acord, obligaţia primilor doi fiind să amplaseze monumentul în Arad iar primăria să le pună la dispoziţie locaţia. Falcă spune că delegaţia a plecat convinsă de aceste date şi că probabil se vor căuta şi găsi soluţii pentru amplasarea statuii pentru ca, de Centenar, Aradul să aibă acest monument.

Depre timp

Dacă nu va fi aşa şi nu se vor găsi soluţii, nu va fi, spunem noi, nicio surpriză. Vom vorbi de monument aşa cum vorbim de pasaje, de ani de zile şi încă câţiva ani buni. Doar că, în timp ce pasajele ne scot din minţi, monumentul doar ne-ar putea pune la încercare iar şi iar concepţiile artistice despre frumos, capodopere sau eşecuri.29Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor