Şase luni de întârziere la BERD

17Comentarii
Şase luni de întârziere la BERD
ARAD – Cu o singură excepţie, aleşii locali s-au arătat de acord cu întârzierile din cadrul proiectului BERD.

Aleşii locali nu au avut nici ieri de protestat în cadrul şedinţei extraordinare CLM, deşi au avut de votat câteva proiecte grele. În câteva minute, consilierii au votat toate cele şapte proiecte propuse spre vot (pe ordinea de zi s-au aflat iniţial opt proiecte, dar unul a fost retras) şi au plecat liniştiţi acasă, fără să-şi pună vreo întrebare. Un singur vot împotrivă a fost dat de-a lungul întregii şedinţe, iar acesta i-a aparţinut consilierului Claudiu Cristea, care nu s-a arătat de acord cu cel mai greu dintre proiectele supuse votului. Este vorba, aşa cum am precizat şi ieri, de proiectul privind „aprobarea actul adiţional la Contractul de credit nr. 35664 / 22 iunie 2005 încheiat între Municipiul Arad si Banca Europeană pentru Reconstrucţie si Dezvoltare, în valoare de 20.000.000 euro”. Cu excepţia lui Claudiu Cristea, toţi ceilalţi consilieri s-au grăbit să ridice mâna la propunerea executivului, cu toate că proiectul vorbeşte de întârzieri în executarea lucrărilor de mai bine de şase luni, de păsuiri la tragerile de bani din credit, sau la faptul că prima rată pentru creditul de 20 de milioane de euro va fi plătită pe … 18 decembrie 2008!

În pofida acestor informaţii şi a multor altora, aleşii locali nu au avut de pus nici o întrebare. Singurul care a cerut lămuriri a fost Cristea, care a dorit să afle dacă sunt ceva probleme în privinţa acestei lucrări, pentru că „se sesizează o anumită tergiversare în executarea lucrărilor”.

Traficul e vinovat

Răzvan Popa, directorul executiv al Primăriei Arad şi cel care are în grijă directă proiectul în cauză, s-a grăbit să-i răspundă alesului precizând faptul că „nu au existat probleme deosebite. Singura realitate dură pe care am întâmpinat-o de-a lungul proiectului a fost traficul. Nivelul traficului prognozat la începutul lucrării a crescut exponenţial”, a precizat Popa. Acesta a mai adăugat că, în fapt, în contract se prevedea punerea la dispoziţie a întregului amplasament, adică închiderea întregului şantier, fapt de neimaginat.

Claudiu Cristea a mai avut o singură intervenţie în CLM, legată de proiectul privind reabilitarea centrului vechi, când a protestat vis-a-vis de realizarea unei şosele pe malul Mureşului. Asupra acestui subiect vom reveni.

Caseta:

Problemele BERD

În proiectul votat de aleşi se arată faptul că lucrările de execuţie pentru obiectivul de investiţie BERD “Transport urban în Municipiul Arad” nu sunt finalizate, că termenul maxim de tragere a banilor pentru creditul de la bancă era de 30 noiembrie, că pentru asigurarea şi pe mai departe a finanţării proiectului din creditul de 20.000.000 euro s-a solicitat băncii extinderea termenului de tragere până la 30 noiembrie 2009 (fapt acceptat de bancă), că altfel banii neluaţi din credit (aproape 8.000.000 euro) erau pierduţi. Sau că faţa de termenul de finalizare al lucrărilor ce fusese stabilit pe 1 decembrie 2008 (!) sunt întârzieri, graficul de lucrări fiind prelungit până la 30 iunie 2009!

 

A.B.

BERD intră în prelungiri

BERD-ul pregăteşte banii

Taguri: , ,


17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor