Asigurată, dar bună de plată

25Comentarii
Asigurată, dar bună de plată
ARAD – O arădeancă a fost nevoită să plătească servicii medicale deşi angajatorul achită asigurarea de sănătate.

La cei 32 de ani pe care îi are, Simona Balog nu a prea avut probleme de sănătate astfel încât să fie nevoită să meargă la doctor. În urmă cu puţin timp, însă, situaţia a obligat-o să se adreseze unui cabinet medical. Şi atunci a aflat, cu surprindere, că nu figurează în baza informatizată de date ca fiind asigurată. Asta în condiţiile în care ştia că angajatorul a plătit contribuţia la sănătate.

Situaţia ei este un pic mai specială, în sensul că are domiciliul în Arad, dar lucrează în Timişoara, fiind  angajata unei firme cu sediul central în Braşov şi punct de lucru în Timişoara. Asta n-ar trebui să constituie o problemă din moment ce angajatorul plăteşte contribuţia la asigurarea de sănătate. Iar arădeanca are, în acest sens, o serie de acte doveditoare parafate de CAS Timiş. Dar degeaba le-a prezentat medicului, căci acesta i-a spus că nu o găseşte în baza de date şi, în consecinţă, nu o poate trata ca pe o persoană asigurată.

„E revoltătoare această situaţie pentru că pompăm o grămadă de bani în sistemul lor foarte bine pus la punct şi ne alegem cu… nimic! Deşi ar trebui să beneficiem de servicii gratuite sau parţial gratuite, trebuie să plătim tot pentru că în programul informatic figurează ca fiind neasigurată!” – răbufneşte Arthur Balog, soţul arădencei.

Clarificări de la CAS

Dr. Gheorghe Domşa, preşedinte-director al CAS Arad, face lumină în acest caz: „Există un procedeu informatic prin care persoana asigurată poate fi găsită, cu condiţia ca cei de la CAS Timiş să fi operat în baza de date. Orice medic care se află în relaţie cu noi are acces la Sistemul Unic Integrat Informatic (SUII), o bază de date naţională care cuprinde toţi asiguraţii din România. Dacă nu găseşte persoana asigurată la o primă căutare, are la dispoziţie un procedeu simplu, numit replicare, pentru reverificarea bazei de date. E imposibil ca persoana asigurată să nu fie găsită!” – spune răspicat dr. Domşa.

Pentru a pune la punct lucrurile, directorul CAS Arad a dispus verificarea situaţiei Simonei Balog în SUII. Respectând procedura informatică, a găsit-o ca fiind asigurată! Ce înseamnă asta? Că medicii la care a fost pacienta nu au ştiut sau nu au fost suficient de interesaţi să o găsească în baza de date…  

Generalizare

Orice arădean care se găseşte în situaţia Simonei Balog – adică este angajat al unei societăţi ce are sediul în alt judeţ – trebuie să ştie că are dreptul de a solicita angajatorului să depună lista nominală şi la CAS Arad. Astfel va exista certitudinea apariţiei în baza de date.

JA-D.D.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

versiunea HTML a comentariilor