Atenție la sacrificarea porcilor!

De Andreea Pintea
Atenție la sacrificarea porcilor!
Sacrificarea porcilor în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie făcută doar respectând normele de igienă și cele impuse de DSVSA.

În scopul prevenirii infestării cu Trichinella spiralis, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad recomandă cetăţenilor să efectueze examenul trichineloscopic la toţi porcii sacrificaţi pentru consum propriu.

„Examenul trichineloscopic se poate efectua la toate Circumscripţiile Sanitare Veterinar din localităţile judeţului şi la Circumscripţiile Sanitare Veterinare și pentru Siguranţa Alimentelor din municipiul Arad şi oraşele din judeţ: Lipova, Pâncota, Curtici, Sebiş, Nădlac. Carnea rezultată în urma sacrificării animalelor în gospodărie va fi utilizată numai pentru consumul propriu, fiind interzisă comercializarea. Inspectorii din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Arad vor verifica modul de respectare a normelor privind protecţia animalelor în timpul sacrificării”, a punctat dr. Viorel Agud, directorului DSVSA Arad.

Pentru efectuarea examenului trichineloscopic, deţinătorii animalelor sacrificate trebuie să prezinte medicului veterinar o probă care să fie reprezentativă (în cantitate de aproximativ 150 g) şi crotalia animalului sacrificat. Probele vor fi prelevate din musculatura striată (pilieri diafragmatici sau musculatura intercostală).

Serviciu de permanență

„În perioada 01-31.12.2018, fiecare Circumscripţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din municipiu şi oraşe va asigura serviciu de permanenţă, de luni până sâmbătă între orele 8:00-17:00 şi duminica între orele 8:00-12:00. La sediile respective vor fi afişate numele persoanei care asigura permanenţa şi numărul de telefon la care cetăţenii pot sesiza orice aspecte privind nerespectarea normelor sanitare veterinare. De asemenea, recomandăm tuturor consumatorilor ce achiziţionează carne şi produse din carne să o facă numai din unităţi autorizate sanitar-veterinar evitând cumpărarea de la persoane necunoscute care nu pot dovedi provenienţa cărnii şi a produselor din carne pe care le comercializează”, a mai spus Agud.

Casetă: Atenție și la alcool

Nu în ultimul rând, dr. Viorel Agud, a atras atenție și asupra comercializării de băuturi alcoolice: „Recomandările sunt valabile și pentru băuturile alcoolice si nealcoolice. Sfătuim cetățenii să nu cumpere băuturi alcoolice de la persoane necunoscute pentru a evita ca acestea sa fie contrafăcute și în consecință toxice”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !