Au achitat o treime din BERD II

Au achitat o treime din BERD II
ARAD. Primăria a plătit deja o treime din lucrarea de pe Calea Timişorii; creditul de la BERD va fi plătit, însă, doar din 2012.

Primăria Arad a plătit deja pentru cea de a doua etapă de reabilitare a infrastructurii de transport în municipiul Arad (adică pentru BERD II) aproape patru milioane de euro. Investiţia este departe de final, dar pentru lucrările deja executate Primăria Arad a livrat executantului o treime din întreaga valoare a proiectului.

În cadrul etapei a doua a proiectului “Reabilitarea infrastructurii de transport în municipiul Arad”, care vizează tronsonul Calea Romanilor – Calea Timişorii vor fi reabilitate liniile de tramvai pe o lungime de 6,3 km, linii aeriene de contact şi 39.345 mp de carosabil. Se vor amenaja, totodată, 21.510 mp de trotuare, 3.450 mp parcări şi 11 instalaţii de semaforizare. În prezent, muncitorii ICIM lucrează la montarea liniilor de tramvai pe Calea Romanilor, după ce a fost turnată structura de beton pe care vor rula mijloacele de transport.

Proiectul BERD II este primul care face referire la realizarea unei piste de biciclete pe lungimea străzilor vizate. Tot în proiect vor fi realizate parcări, cu plată, iar iluminatul va fi aliniat la cerinţele din prezent. Odată cu proiectul, fapt lăudabil, greu de imaginat deja în alte condiţii, are loc şi reabilitarea reţelei de canalizare şi apă pe Calea Timişorii, reţele care, conform reprezentanţilor Companiei de Apă, nu mai funcţionează la parametri normali.

Plăţi făcute deja

Valoarea totală a proiectului a fost calculată la 11,3 milioane euro, o parte – 6,5 milioane euro – fiind acoperit de creditul acordat de Banca Europenă pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, iar 4,8 milioane euro urmând a fi luaţi din bugetul local.

Primăria a indicat, de curând, faptul că până la data de 30 septembrie 2010, fusese deja plătită suma de 3.579.811,77 euro, iar o altă plată efecutată în trimestrul al treilea al acestui an, către constructorul acestei etape, a fost de 326.428,31 euro.

Rambursarea, doar din 2012

Contractul semnat cu BERD pe 16 mai 2009, prin care Primăria a mai luat un credit de la bancă, în valoare de 6,5 milioane de euro (dincolo de creditul iniţial de 20 de milioane de euro, aflat acum în plată) nu afectează încă bugetul local. Suma luată drept împrumut de la bancă va trebui plătită în 90 de luni, începând însă doar din 2012. Perioada de garanţie oferită de bancă a fost de 43 de luni, adică din momentul semnării contractului (16.05.2009) până la finele anului 2012 (18.12.2012). Creditul îşi va face simiţite efectele în bugetul local doar începând cu luna decembrie a anului 2012 şi până în iunie… 2020.

S.B.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase