Au bătut palma pe LED-uri

De Diana Dutu
8Comentarii
Au bătut palma pe LED-uri
Iluminatul public din municipiul Arad va fi eficientizat cu ajutorul Elba, pe bani elveţieni.

Municipalitatea, prin primarul Gheorghe Falcă, a semnat marţi un contract de 5,5 milioane de lei cu SC Elba Com SRL (parte a concernului Elba), reprezentată de directorul Romulus Povian. Este vorba de proiectarea şi execuţia lucrărilor aferente proiectului „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”, finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român.

Peste 3.000 de puncte luminoase

Lucrările vizează extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat public prin instalarea a 3.114 puncte luminoase cu leduri care vor fi amplasate astfel: 2.541 puncte luminoase în cartiere şi în zonele industriale (Centru 1.111, Sânicolau Mic 600, Drăgăşani 284, Funcţionarilor 246, ZIA Vest 172, ZIA est 126); 298 puncte luminoase în 70 de locuri de joacă din cartiere; 185 puncte luminoase pe trei străzi de pe şoseaua de centură: str. Ovidiu (secţiunea dintre str. 6 Vânători şi Calea Zimandului), str. Teneţchi (secţiunea cuprinsă între străzile Câmpineanu şi Dunării) şi str. Tribunul Corcheş; 90 puncte luminoase pe coronamentul digului râului Mureş, în zona cuprinsă între Podul Decebal şi Podul Traian.

Valoarea totală a contractului de lucrări este de 5.548.785,97 lei (cu TVA), iar termenul de execuţie este de 15 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.

Consum redus cu 60-70%

„Aradul este unul din cele patru oraşe din România care au câştigat proiecte europene pe finanţarea elveţiano-română. Suntem în faza în care am semnat contractul de realizare a modernizării iluminatului public în municipiul Arad, prin care vom reabilita peste 3.000 de corpuri de iluminat. În acest moment, avem peste 15.000 de corpuri de iluminat – aproape dublu faţă de anul 2004 –, din care peste 9.000 sunt modernizate. Cu acest proiect, putem spune că ne înjumătăţim munca pe care trebuie să o realizăm pentru ca în anul 2020 Aradul să aibă 100% iluminatul public modernizat şi eficient. Noi înlocuim astăzi becurile cu LED-uri cu un consum minim de energie, cu ceea ce înseamnă astăzi iluminat ecologic. Sunt bucuros că am atins acest punct al acestui proiect” – a declarat primarul Gheorghe Falcă.

„Eficientizarea sistemului de iluminat înseamnă nu numai schimbarea corpurilor de 1 la 1 ci performanţe lumino-tehnice, ceea ce duce la reducerea unui consum mediu pe punct luminos de 71%. Reducerea totală pe sistem, din actualul contract, este de 62%” – a precizat directorul Elba Com, Romulus Povian.

Potrivit acestuia, modul de desfăşurare a lucrărilor prevăzute în contract este următorul: „după primirea ordinului de începere a lucrului, avem termen ca în decurs de o lună să depunem toate documentele pentru certificate de urbanism, iar în maxim două luni din acel moment – depunerea pentru autorizaţia de construcţie. Frontul de lucru nu va fi numai într-o anumită zonă, ci vom desfăşura lucrări în mai multe locuri”.

Dreptul la stele, la cerul liber

Claudia Macra, city-managerul municipiului Arad şi managerul proiectului „Iluminat public cu LED în Municipiul Arad”, a vorbit despre „dreptul la stele/ dreptul la cerul liber” – un concept care are legătură cu poluarea luminoasă în zonele locuite. „Această poluare se manifestă prin faptul că lumina filtrată şi difuzată de către corpurile de iluminat ajunge şi pe corpuri pe care nu ar trebui să ajungă. În situaţia noastră, este eliminată cu totul poluarea de acest fel şi, iacă-tă, vom avea acest drept la cerul liber” – a subliniat Claudia Macra.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor