Au făcut cioburi legea!

15Comentarii
Au făcut cioburi legea!
SÂNTANA – Sticla unor sere din judeţul Prahova a ajuns, în mod ilegal, pe platformele fostului CAP din Comlăuş. |VIDEO

Sute de tone de sticlă spartă au fost depozitate ilegal pe o platformă de beton din incinta fostului CAP Comlăuş. Transporturile veneau tocmai din judeţul Prahova, iar sticla se pare că provenea de la fostele sere din localitatea prahoveană Bărcăneşti. Nu mai puţin de 300 ha de seră urmau a fi depozitate pe platformele arădene fără ca cineva să cunoască destinaţia lor ulterioară. Până ieri, când comisarii Gărzii de Mediu împreună cu poliţia şi autorităţile locale au oprit transporturile, au fost deja descărcate, timp de patru zile,  pe terenurile fostului CAP, sute de tone.

La sosirea autorităţilor, în CAP se aflau cinci tiruri, din care două încă nu fuseseră descărcate, iar la scurt timp a sosit  şi un al şaselea, plin şi el de cioburi. De la transportatori am aflat că la sediul societăţii prahovene se pregăteau încă câteva zeci de tiruri ce urmau să ia calea Aradului. Din primele cercetări reiese că depozitarea a fost posibilă datorită unui contract între unul din chiriaşii CAP-ului şi firma prahoveană. Contractul era făcut pe durata unui an şi prevedea închirierea platformelor betonate fără a fi specificat ce anume va fi depozitat.Ancheta la faţa locului a poliţiei economice din Arad a demonstrat că, în fond, chiriaşul respectiv, Bărdan Alexandru, nu avea dreptul să închirieze platformele. Acestea aparţin, ca de altfel tot terenul din perimetrul CAP-ului, Primăriei Sântana.

„Terenul este al nostru, sunt cumpărate doar imobilele fostului CAP şi, în momentul în care am aflat de aceste transporturi şi am văzut sutele de tone de sticlă pisată, am anunţat organele competente pentru a demara cercetările şi a stopa aceste ilegalităţi ”, ne-a declarat primarul oraşului Viorel Enache. Imobilele sunt cumpărate de un italian, care a închiriat o suprafaţă de 16 mp. imobil lui Bărdan Alexandru ce îşi deschise un atelier de mobilă. El nu avea nici un drept de a negocia închirierea unei suprafeţe care nici măcar nu-i aparţinea.

Patronul italian, sosit şi el la faţa locului a declarat că nu fusese informat de acest contract şi nici nu ştia că sunt depozitate sticle pisate  în incinta respectivă.
Documentele pe care şoferii le aveau asupra lor au dat naştere unor suspiciuni referitoare la firmele implicate, ele aveau indicat atît la furnizor cât şi la destinatar aceeaşi firmă Sc Hild Real SRL, cu sediul în Leş, judeţul Bihor, dar sticla provenea din judeţul Prahova. Cert este că nu aveau asupra lor nici un document legat de vreo autorizaţie de mediu, necesară la transportarea oricăror tipuri de deşeuri.

Supărarea  şoferilor de tiruri a fost determinată de interzicerea descărcării celor două tiruri pline de cioburi şi întârzierea curselor ce urmau să le facă în continuare. Din câte am aflat, aceste transporturi au fost preluate de pe Bursa de Mărfuri şi urmau ca şoferii să fie plătiţi în Sântana. Până la sosirea Poliţiei economice din Arad şi pe toată durata anchetei de la faţa locului,  poliţia din localitate a pus sechestru pe tiruri, obligând şoferii să rămână pe loc.

„Am început cercetările împreună cu Comisariatul Gărzii de Mediu din Prahova, cu Inspectoratul Judeţean de Poliţie de acolo, cu instituţia prefecturii prahovene pentru a verifica legalitatea documentelor de transport a avizelor de mediu şi a identităţii firmelor implicate atît a celor din Arad cât şi a celor din Prahova.”, ne-a declarat Monica Jitariu, , prezentă la faţa locului. Ce adevăruri vor ieşi la iveală, vom afla peste cîteva zile după ce anchetele simultane ale celor în drept, din fiecare judeţ, se vor finaliza.

Primele măsuri

Cele două tiruri au fost trimise sub escortă înapoi, în judeţul Prahova, urmînd ca sticla deja depozitată să fie luată de firma furnizoare şi transportată înt-o altă locaţie avizată de inspectorii de mediu prahoveni.

M.A.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor